UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Бразилії колишнього президента засудили до майже дев’яти років тюрми

Фернандо Коллора ді Мелло звинуватили у корупції та відмиванні грошей.

Верховний суд Бразилії 31 травня проголосував за засудження колишнього президента Фернандо Коллора ді Мелло до 8 років й 10 місяців ув'язнення за звинуваченням у корупції та відмиванні грошей, передає Reuters. 

Бразильська прокуратура звинуватила 73-річного Коллора в отриманні близько 30 млн реалів (6 млн доларів) хабарів від дочірньої компанії державної нафтової компанії Petrobras. Верховний суд визнав колишнього президента винним у середині травня, але судді визначалися з термінами ув’язнення у вироку, який Коллор ще має право оскаржити.

Читайте також: «Неприйнятно, щоб одна країна вторглася в іншу» – президент Бразилії змінив риторику щодо України

Коллор був хвацьким політиком-лібералом, який став першим демократично обраним президентом Бразилії в 1989 році після 20-річної військової диктатури, але через три роки подав у відставку після того, як нижня палата Конгресу оголосила йому імпічмент.

Спадкоємець династії зі схильністю до дорогих спортивних автомобілів, Коллор був одним з перших бразильських вільнодумців, які виступили за приватизацію державних компаній. Після відставки він продовжив займатися політикою й 26 років був сенатором-консерватором від північно-східного штату Алагоас, звідки походила його заможна родина. Він очолював комітет у закордонних справах. Коллор втратив своє місце на минулорічних виборах.

Читайте також: Україна хоче закупити медичні бронетранспортери у Бразилії — ЗМІ

Нагадаємо, що діючий президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва позиціонує себе як мирного посередника для припинення війни між Росією та Україною. Його пропозиція заснована на бразильській традиції невтручання й нейтралітету. Нещодавно він відмовився від запрошення російського президента Владіміра Путіна приїхати на економічний форум до Санкт-Петербурга. 

Раніше, після саміту G7 у Японії, Лула заявив, що не зустрічався з президентом України Володимиром Зеленським, оскільки той начебто не з’явився на двосторонню зустріч. Зеленський відповів на це наступною заявою: «Я зустрічався майже з усіма лідерами, але у кожного свої графіки, тому ми не змогли зустрітися з президентом Бразилії». 

Нагадаємо, що заступник міністра закордонних справ України та експосол у Німеччині Андрій Мельник може стати послом України в Бразилії. 10 травня до Києва приїздив радник президента Бразилії з міжнародних справ Селсо Аморім, який зустрівся із президентом Зеленським. За словами Мельника, «Бразилія може відіграти важливу роль у припиненні російської агресії та досягненні міцного та справедливого миру».