UA / RU
Підтримати ZN.ua

У бойовиків “Хезболли” в Сирії та Лівані масово вибухнули пейджери: поранено майже 3 тисячі людей

У терористичній організації поклали відповідальність на Ізраїль та обіцяють відплату. 

У вівторок, 17 вересня, у Лівані та Сирії масово вибухнули пейджери у членів угруповання “Хезболла”. Внаслідок вибухів електронних пристроїв у Лівані загинуло 9 людей, 2800 отримали поранення, повідомляє The Times of Israel. 

Видання, з посиланням на іранське інформаційне агентство Mehr, пише, що серед поранених є посол Ірану в Лівані Моджтаба Амані.

Читайте також: У Ізраїлі кажуть, що ситуація на кордоні з Ліваном "нестійка"

За даними ліванських ЗМІ, Ізраїлю вдалося зламати портативні пейджери, якими користувалися бойовики "Хезболли", та спричинити їх вибух. Як повідомили Reuters три джерела, пристрої, які вибухнули по всьому Лівану та в Сирії, були останньою моделлю, завезеною терористичною групою в останні місяці. Водночас видання The Wall Street Journal повідомляє з посиланням на неназваного офіційного представника “Хезболли”, що деякі члени організації відчули, що їхні пейджери нагрілися, тому викинули їх перед вибухами.

Як заявили в угрупованні “Хезболла”, вони покладають на Ізраїль “повну відповідальність” за скоординовану детонацію сотень пейджерів по всьому Лівану. В організації додали, що дійшли до такого висновку після вивчення фактів і наявної інформації, пише видання.

Також у “Хезболлі” обіцяють відплату за “злочинну агресію, яка також була спрямована проти цивільного населення”, і пообіцяли, що відповідь прийде “звідти, де ворог очікує, і звідти, де він не очікує”.

Ізраїль не коментує інцидент. Водночас єврейські ЗМІ повідомляють, що офіс прем'єр-міністрп Ізраїля Беньяміна Нетаньяху наказав усім міністрам наразі не давати інтерв'ю.

Нагадаємо, що 4 вересня Ізраїль та "Хезболла" обмінялися повітряними ударами. Ізраїль завдав ударів по об'єктах підтримуваного Іраном руху "Хезболла" в Лівані після того, як десятки ракет були випущені по північному Ізраїлю, спричинивши пожежі, але не завдавши значної шкоди, повідомили військові.