UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Бішкеку міліція розігнала мітинг водометами і сльозогінним газом

У столиці Киргизстану з мітингувальниками не церемоняться.

У столиці Киргизстану Бішкеку масовий мітинг із вимогою випустити на свободу колишнього депутата розганяли за допомогою водометів, сльозогінного газу і собак, повідомило Радіо Азаттик.

Люди вимагали випустити на свободу колишнього депутата парламенту Садира Жапарова, якого в серпні 2017 року Першотравневий районний суд засудив до 11 років колонії посиленого режиму за співучасть в організації мітингу в Караколі в 2013 році. Потім йому скоротили термін ув'язнення на півтора року, засудивши на 10 років в'язниці.

З моменту ув'язнення Садир Жапаров втратив літніх батька і матір, сина, який помер в результаті ДТП в серпні цього року. ГСИН давала йому дозвіл відвідати похорон матері і сина. Звинувачений в організації мітингу і засуджений політик Садир Жапаров попросив у президента Киргизстану помилування, але воно не було задовільнено.

Мітингувальники рушили у бік головного будинку президента, але шлях їм перегородив кордон міліції. Вони почали розганяти учасників за допомогою водометів, сльозогінного газу і собак.

Мітингувальники пішли з площі, закидаючи камінням міліціонерів.

В МВС країни повідомили, що за порушення порядку проведення мітингу до відповідальності будуть притягнуті організатори акції.

Раніше міліція Казахстану затримала десятки прихильників опозиції, які вийшли на вулиці після смерті антиурядового активіста в слідчому ізоляторі. Активіст Дулат Агадил загинув у камері в'язниці 25 лютого, наступного дня після того, як поліція забрала його за"неповагу до суду". Поліція і уряд відзначили, що у чоловіка раптово стався серцевий напад.