UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білорусі заарештували громадянина Японії за звинуваченням у шпигунстві

"Японський агент" зробив 9 тисяч фотографій.

У Білорусі заарештовано громадянина Японії, якому пред'явлено звинувачення в роботі на японські спецслужби шляхом фотографування військової та цивільної інфраструктури поблизу кордону з Україною.

У четвер на білоруському державному телебаченні з'явилася інформація про те, що підозрюваного Масатосі Наканісі заарештували в липні, і у разі визнання винним йому загрожує сім років в'язниці, передає "Белта".

У телевізійному репортажі йдеться про те, що Наканісі зробив 9000 фотографій військових об'єктів, аеродромів, залізничних ліній, мостів та іншої інфраструктури в районі білорусько-українського кордону. Наканісі жив у Гомелі, другому за величиною місті Білорусі, неподалік кордону, з 2018 року і викладав японську мову в місцевому університеті, йдеться в репортажі. У репортажі державного телебачення показали, як Наканісі зізнався та показав деякі місця, які він сфотографував.

Читайте також: У Санкт-Петербурзі засудили на 10 років за "шпигунство" тракториста з Харкова

Генеральний секретар кабінету міністрів Японії Йосімаса Хаясі заявив у п'ятницю, що уряд Японії направив протест міністерству закордонних справ Білорусі у зв'язку з цим повідомленням.

Хаясі заявив, що у звіті містяться «матеріали, які вважаються проблемними з погляду захисту прав цієї людини».

Раніше повідомлялося, що Лукашенко помилував 30 політв'язнів, засуджених за протести після результатів президентських виборів 2020 року.