UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білорусі приховали статистику смертності під час пандемії

Це єдина країна в Європі, яка приховує таку статистику

У сусідній країні вирішили засекретити статистику зростання смертності за минулий рік. Білоруське міністерство охорони здоров'я вилучило із загального доступу статистичний збірник "Здоров'я в Республіці Білорусь" за 2020 рік. Там були наведені дані про те, що протягом минулого року в лікувальних установах країни померло на 40% більше пацієнтів, ніж в 2019 році.

Про це повідомляє білоруська редакція "Радіо Свобода".

Виходячи з відсутнього документа, який раніше був доступний в мережі, абсолютних цифр смертності не було, проте загальна кількість госпіталізацій та відсоток смертей були вказані. Це дозволяє зробити розрахунки та проаналізувати дані.

Читайте також: "Завтра 80 років, чого ти ходиш по вулиці": Лукашенко про першого померлого від коронавірусу

Якщо в 2019 році в лікарнях померло 40 845 осіб, то у 2020 році — 56 832. Таким чином кількість смертей в медустановах за рік зросла майже на 40%.

Білорусь — єдина країна Європи, яка не опублікувала статистику смертності у 2020 році.

Самопроголошений президент відзначається своєрідним ставленням до пандемії коронавірусу. Так, наприклад, спочатку він висловлював свій скептицизм щодо COVID-19, який базувався лише на тому, що вірус не можна побачити. Потім диктатор нібито і не заперечував існування інфекції, але заспокоював мешканців країни, відзначаючи, що "катастрофи немає". Він переконував, що від паніки може постраждати більше людей, ніж від коронавірусу, а власне сама хвороба — це психоз.

А ще диктатор назвав "неймовірною дурістю" носіння захисних масок в школах. "Дурість несусвітня. Не можна дітям ці маски надягати, особливо в школі. Такої вимоги не було. І якщо десь це є, ті, хто це запровадив, дадуть відповідь", — цитує Лукашенка його пресслужба.

Раніше, самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко заявив, що в країні створили власну вакцину від коронавірусу. За його словами, створений препарат відрізняється від уже існуючих вакцин, але аргументації при цьому не навів.