UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білорусі почалися спільні з Росією військові навчання

Через перекидання значної кількості російських військ у Білорусь та на південно-західні кордони РФ західні країни занепокоєні можливістю повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У Білорусі стартували військові навчання «Союзна рішучість», які країна проводить спільно з Росією, повідомляє Міністерство оборони РФ.

На думку генсека НАТО Єнса Столтенберга, перекидання російських військ у Білорусь можуть використати для подальшого вторгнення на територію України. Москва та Мінськ кажуть, що це не відповідає дійсності.

Читайте також: МВС проведе навчання для населення України на випадок надзвичайних ситуацій – Монастирський

У листопаді, коли почало рости напруження через стягування військ РФ до кордону з Україною, самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко натякнув, що в разі нападу Росії на Україну підтримає Путіна.

Лукашенко, опинившись під пресингом масових протестів білорусів і санкцій міжнародної спільноти, утримався при владі завдяки політичній та фінансовій підтримці Росії. Платою за це стало посилення залежності режиму від Кремля: міжнародна ізоляція керівництва, делегітимація режиму, погіршення економічної ситуації в країні та COVID-19 значно звузили поле для маневру Мінська у відносинах із Москвою. Детальніше про це читайте у статті  Володимира Кравченка "Росія "м'яко" анексувала Білорусь: що це означає для України".