UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білорусі можуть готувати аналог ПВК Вагнера для участі у бойових діях – білоруська опозиція

Йдеться про приватну охоронну компанію "ГардСервіс", яка, ймовірно, збільшує число працівників і проводить навчання для них.

Білоруське приватне охоронне підприємство "ГардСервіс", єдине, якому сам президент республіки Аляксандр Лукашенка дозволив мати вогнепальну зброю у відповідному указі від 2020 року, значно збільшило число співробітників і, ймовірно, готується до участі у бойових діях. Про це заявив представник "Об'єднаного перехідного кабінету" Світлани Тихановської з питань оборони і національної безпеки Валерій Сахащик у коментарі Deutsche Welle.

За його даними, працівники "ГардСервісу" проходять навчання на кількох білоруських полігонах, зокрема, їх нібито тренують офіцери 5-ї бригади спецназу на своїй базі в Мінській області. "Крім того, компанія забрала собі базу колишнього центру спеціальної підготовки "Динамо", там також проходять активні дії", – додав Сахащик.

Представник опозиції республіки розповів, що протягом останніх кількох місяців триває підготовка і набір кадрів у компанію. За його словами, чисельність працівників збільшили за рахунок офіцерів, сержантів, прапорщиків і солдатів, які раніше служили в силах спеціальних операцій чи спецпідрозділах силових структур Білорусі.

На думку Сахащика зараз ПОП "ГардСервіс" може налічувати понад тисячу людей.

Він припускає, що "охоронців" збираються використати для створення диверсійно-розвідувальних груп, а потім кинути в штурми, як і найманців російської ПВК Вагнера.

Читайте також: У Білорусі заявили про нову форму військової співпраці з РФ

Раніше представник "Об'єднаного перехідного кабінету" говорив, що Владімір Путін нібито "інвестував дуже серйозну суму" в згадану ПОП, щоб створити аналог “Вагнера”.

У DW також зазначили, що влітку 2022 року незалежні ЗМІ поширювали інформацію від анонімного співробітника "ГардСервіс". Той стверджував, що в липні-серпні в Мінськ нібито прибули найманці Групи Вагнера для підготовки членів ПОП.

За даними джерела, білоруська компанія тоді мала близько 500 працівників, яким, за чутками, обіцяли відрядження і майбутню зарплату в понад 3500 євро. 

Водночас, журналіст Білоруського центру розслідування Олексій Карпеко пояснив, що ідентифікувати згаданого співробітника "ГардСервісу" було неможливо, як і перевірити правдивість його слів. У медіа він надсилав лише своє посвідчення з закритими фото, ім'ям і прізвищем. 

Карпеко додав, що приватне охоронне підприємство "ГардСервіс" було створене в тому ж 2020 році, коли і отримало дозвіл на носіння, зберігання та використання службової та цивільної зброї, і застосування "спеціальних засобів" і фізичної сили "у порядку, встановленому законом для воєнізованої охорони". Станом на 2021 році компанія мала пістолети, автомати, снайперські гвинтівки та іншу зброю.

Читайте також: Британська розвідка оцінила загрозу нових навчань авіації РФ на території Білорусі

Журналіст вважає, що ПОП, ймовірно, було створене для Лукашенка на тлі президентських виборів. Працівників у нього набирали з-поміж колишніх ветеранів силових структур, служби безпеки, спецназу, спецпідрозділів КДБ і МВС. 

Також Карпеко має певну інформацію про те, що на роботу в це білоруське охоронне підприємство беруть лише  "перевірених людей". "Я знаю кілька колишніх силовиків, які намагалися туди влаштуватися, але їх проігнорували – потрібний певний бекграунд", – додав він.

Раніше Центр національного спротиву повідомляв про прибуття "вагнерівців" на територію Білорусі.

Нагадаємо, що в грудні президент РФ вперше за три роки відвідав Білорусь. Чи вдалося Путіну отримати бажане під час візиту до Мінська у питанні участі Білорусі у російсько-українській війні та інтеграційних проектах? Вирішити "чутливі економічні питання" та "головні питання оборони та безпеки"? Про результати поїздки російського президента до Мінська читайте у статті Володимира Кравченка "Навіщо Путін гостював у Лукашенка".