UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білому домі повідомили подробиці передачі танків Abrams для України

Сполучені Штати вже зараз почнуть працювати над створенням комплексної програми тренувань для українських військових.

Після заяви президента США Джо Байдена про передачу Україні танків Abrams у кількості 31 штуки, високопоставлені представники адміністрації США під час телефонного брифінгу розповіли деталі надання, що Сполучені Штати передадуть разом з танками, а також роз’яснили відносно термінів поставок. Про це повідомляє Укрінформ.

«Причина, чому саме 31 танк, полягає в тому, що саме стільки налічується в українському танковому батальйоні. Тому ми були зосереджені на виконанні конкретно такої вимоги», – зазначила пояснюючи заяву президента США високопоставлена представниця адміністрації.

У Білому домі уточнили, що танки Abrams закуповуватимуться в межах Ініціативи зі сприяння безпеці України (USAI).

Читайте також: ЗСУ планують контрнаступ найближчим часом – Байден

«Хоча поставки займуть певний час, оскільки йдеться про закупівлі Сполучені Штати вже зараз почнуть працювати над створенням комплексної програми тренувань для України», – підкреслила чиновниця

Вона роз’яснила, що включатиме навчання українських військових професійному застосуванню танків на полі бою, а також обслуговуванню цих бойових машин та їх ремонту.

Крім того, як повідомили в Білому домі, зараз Пентагон опрацьовує механізми доставки пального, а також іншого обладнання, «які знадобляться Україні для експлуатації та обслуговування Abrams». Для цього в Україну також буде доставлено, зокрема, вісім евакуаційних машин (тягачів) M-88.

Інша представниця адміністрації США зауважила, що заява про надання Україні танків Abrams стала результатом дипломатичного діалогу, який США вели впродовж останніх кількох тижнів з європейськими союзниками й партнерами. Зокрема, президент Байден за цей час кілька разів спілкувався безпосередньо з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, щоби «скоординувати оборонну допомогу» Україні. Це включало в себе також спільне оголошення США й Німеччини про передачу систем ППО Patriot.

Також, у адміністрації не підтвердили і не спростували, що надання американських Abrams Україні було передумовою з боку Берліна, щоби поставити ЗСУ німецькі танки Leopard.

Читайте також: Німеччина схвалила поставки Україні танків Leopard

Нагадаємо, раніше в адміністрації Джо Байдена припускали,  що путінські війська можуть здійснити черговий наступ на Україну найближчим часом.