UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Бібліотеці української літератури в Москві вилучені книги назвали підкинутими

Всі бібліотечні видання пронумеровані, а визнані "екстремістськими" книги були не відміченими.

Книги, які під час обшуку в Бібліотеці української літератури в Москві вилучили російські слідчі, були підкинуті, розповів "Медузі" завідувач відділу українознавства, культурно-масових та медійних програм Віталій Крикуненко.

Він підкреслив, що під час обшуку співробітники слідчого комітету росії РФ поцікавилися, "чи немає у нас тут чогось русофобского", і, отримавши негативну відповідь, попросили пред'явити книги з історії України.

"Далі мене при обшуку не було. Але пізніше я заглянув і був свідком того, як слідчі демонстрували книги, яких в нашій бібліотеці ніколи не було", - сказав Крикуненко.

"Вони показували на затишно лежить цілий стос брошур. Показували книжку Дмитра Корчинського, яку я раніше ніколи в бібліотеці не бачив. Прийшла співробітниця, через руки якої проходить кожна книжка. Було видно, що вона нічого не розуміє", - сказав заввідділом бібліотеки.

Він також зазначив, що всі бібліотечні видання пронумеровані і на них стоять печатки, а книги і брошури, визнані "екстремістськими", "лежали біля входу серед ще не зазначених книг". "Ми відразу заявили, що ті книги, які слідчі нам пред'явили, підкинуті", - резюмував Крикуненко.

28 жовтня в Бібліотеці української літератури відбувся обшук. У ЗМІ висувалися припущення, що правоохоронні органи зацікавили публікації в газеті "Час Руху", яку випускає українська партія "Рух". Обшуки також пройшли у представника Світового конгресу українців Валерія Семененка, який одночасно є головою організації "Українці Москви".

Після обшуку на директора бібліотеки завели кримінальну справу за статтею "порушення національної ненависті і ворожнечі". Слідчі обґрунтовують свої дії наявною у них інформацією, що в 2011-2015 роках директор бібліотеки, будучи посадовою особою, поширювала серед відвідувачів видання Дмитро Корчинського, визнані судом екстремістськими матеріалами та заборонені до використання.