UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Бейруті відбулося два надпотужних вибухи: сотні постраждалих, є загиблі

Місцеві ЗМІ повідомляють, що під завалами поховані люди.

У столиці Лівану Бейруті увечері 4 серпня прогриміли два надпотужні вибухи, в результаті яких по всьому місту в будинках вибиті вікна, близько 10 багатоповерхівок повністю зруйновані.

Як повідомляє CNN, джерелом вибухів стала велика пожежа на складі петард, розташованому біля порту в Бейруті, але пізніше міністр охорони здоров'я Лівану Хамад Хасан повідомив, що в самому порту Бейрута вибухнуло судно, завантажене піротехнікою.

Відразу після вибуху над містом повисла масивна червона хмара.

За словами свідків, будинки на відстані до 10 кілометрів були пошкоджені, а відео місцевих ЗМІ показувало, що автомобілі були зруйновані і перекинуті.

Зруйновані кілька будинків, під завалами можуть бути люди. Ліванська армія надає допомогу екстреним службам.

Міністр охорони здоров'я Лівану Хамад Хассан повідомив, що загинули щонайменше 70 осіб, поранені понад 2750.

View this post on Instagram

IS EVERYONE SAFE?

A post shared by Widad Taleb (@widadstaleb) on

Губернатор міста порівняв вибухи в Бейруті з подіями в Хіросімі і Нагасакі. За його словами, постраждала половина міста. Вибухова хвиля від другого вибуху повністю зруйнувала кілька сусідніх будівель, вибила шибки у сотень машин і будинків.

Повідомляється також, що хвиля від вибуху в Бейруті дійшла до Кіпру, який розташований в 250 кілометрах від столиці Лівану.

Прем'єр-міністр Лівану Хасан Діабі пообіцяв знайти відповідальних за вибухи. Він заявив, уряд розкриє факти про «небезпечний» склад в порту Бейрута, який, за його словами, знаходиться там з 2014 року.

Готовність надати гуманітарну допомогу Лівану вже висловили країни, що входять до Ради співробітництва країн Затоки, а також Ізраїль.

Міністерство закордонних справ встановлює, чи є серед постраждалих під час вибухів у Бейруті українці.

Вища рада оборони Лівану рекомендує оголосити Бейрут містом, постраждалим від стихійного лиха, і ввести двотижневе надзвичайний стан.

Міністр внутрішніх справ Лівану повідомив, що ймовірною причиною серії вибухів в порту ліванської столиці є вибухонебезпечні матеріали, які зберігалися в порту останні 7 років.