UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Башкирії масові протести та сутички з силовиками. Причиною став вирок екоактивісту

Главі республіки Башкортостану не сподобалася промова активіста башкирською мовою, в якій він нібито «негативно оцінив групи осіб… — «жителів Кавказу», «Середньої Азії», «вірмен».

У Башкортостані, який є республікою РФ, Баймацький райсуд ухвалив вирок місцевому екоактивісту та ексглаві забороненої в Росії організації «Башкорт» Фаїлю Алсинову. Після цього в Башкирії почалися масові протести та сутички із силовиками, повідомлялося про перебої з інтернетом, пише «Настоящее время». У мережі публікують кадри протистоянь, а також з'явилося відео із закликом мешканців Башкортостану, які воюють в Україні, повертатися на свою батьківщину.

Вирок Фаїлю Алсинову винесли за статтею про «розпалювання ненависті чи ворожнечі» (частина 1 статті 282 КК РФ). Його засудили на чотири роки колонії загального режиму. Свою провину активіст не визнав.

Справу відкрили у квітні минулого року на прохання глави республіки Радія Хабірова, який вимагав притягти активіста до відповідальності за звинуваченням у «розпалюванні міжнаціональної ворожнечі», «закликам до антидержавних виступів» та «до здійснення екстремістської діяльності», а також за «дискредитацію Збройних сил РФ ». Як пише Idel.Реалії, за версією слідства на сході громадян у селі Ішмурзіне, яке відбулося 28 квітня 2023 року, Алсинов «виступив з промовою башкирською мовою, що містить висловлювання, в яких негативно оцінюються групи осіб… — «жителі Кавказу», «Середній Азії», «вірмени», а також приниження їхньої людської гідності».

Читайте також: ISW: Кремль не карає "мітингарів" у Дагестані, бо боїться, що їм це не сподобається

Алсинов назвав звернення Хабірова «доносом». Своєю чергою адвокат активіста заявив, що звинувачення ґрунтувалося на тому, що Алсинов вжив вираз «ара халик». Буквально це перекладається як «чорний народ», однак у сучасних тюркських мовах використовується для позначення «простих людей», «простого народу».

Фаїль Алсинов відомий у Башкортостані, зокрема, як учасник протестів за збереження гори Куштау. Її хотіли віддати під розробку «Башкирської содової компанії», проте активістам вдалося досягти статусу пам'ятника природи для шихана Куштау.

Окрім вироку Алсинову, суд виніс кілька ухвал голові адміністрації Баймакського району «за відсутність профілактичної роботи органу місцевого самоврядування у протидії екстремістській діяльності». Також визначення отримав голова ОМВС Росії у Баймакскому районі «для вжиття належних заходів реагування та проведення профілактичної роботи з населенням з метою недопущення протизаконних дій».

Чотирьох активістів силовики затримали ще напередодні, 16 січня. Вони брали участь в акції підтримки Алсинова перед будинком суду. Що їм інкримінують невідомо.

Читайте також: Башкирські партизани замість війни в Україні закликають чоловіків до боротьби за вихід зі складу РФ

Вже 17 січня, одразу після оголошення вироку Алсинову, у Башкортостані почалися масові протести. За даними російських Telegram-каналів, перед будинком суду, як два дні тому, зібралися сотні людей. Вони скандують «Фаїль», «Свободу», «Своїх не здаємо». Повідомляється про затримання та побиття.

Згідно з РосЗМІ, силовики застосували проти протестувальників світло-шумові гранати. До суду приїхали кілька машин «швидкої» допомоги, як мінімум 20 учасників протесту довелося надавати допомогу.

За даними Telegram-каналів, внаслідок сутичок, щонайменше, один активіст постраждав. Силовики розбили йому голову палицею. Щоправда, повідомляється, що інцидент не набув широкого розголосу відразу, адже на момент його поранення не було інтернету.

Повідомляється, що після затримання кількох протестувальників силовики розпочали переговори. Учасникам протесту пропонували відійти від будівлі суду, за це обіцяли звільнити затриманих.

Перед переговорами протестувальники вирішили спробувати відтіснити один із заслонів силовиків. Поліцейських вдалося відсунути на кілька метрів.

Силовики, своєю чергою, перекрили всі підходи до будівлі суду. Це зробили за допомогою автомобілів та тракторів комунальників. Через неможливість під'їхати до суду автомобілями ті, хто приїхав підтримати Алсинова, кидали машини на довколишніх вулицях і йшли до будівлі суду пішки. Інтернет на площі перед судом працював із перебоями. Соратники активіста оголосили, що блокуватимуть дороги в Башкортостані, якими до Баймака їдуть силовики і не дадуть вивезти Алсинова до колонії.

Поліція Башкортостану порушила кримінальну справу за статтею про масові заворушення (212 КК) стосовно учасників протестної акції біля суду в Баймаку. Про це «Башінформу» повідомив голова громадської ради при МВС Башкортостану Рафаїл Диваєв, пише Meduza.

Читайте також: Мобілізація в Росії без москвичів: ISW назвав суми виплат башкирам за участь у війні

Тема можливого розпаду Росії в Україні є дуже популярною. Верховна Рада своїми зверненнями намагається винести її на міжнародний рівень, то апелюючи до права народів на самовизначення, то підкреслюючи російський імперіалізм. Так «Росія скоро розвалиться? Чи варто сподіватися на це?» на це питання у своїй статті відповідає Петро Герасименко.