UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Барселоні 450 тисяч людей протестували проти рішень Мадрида

Разом з активістами на вулиці вийшли і керівники Каталонії.

© Соцмережі
Мітингувальники вимагали звільнити лідерів руху за незалежність регіону
Мітингувальники вимагали звільнити лідерів руху за незалежність регіону
© Соцмережі

У столиці Каталонії Барселоні сотні тисяч демонстрантів вийшли на вулиці 21 жовтня - незабаром після того, як Мадрид оголосив про запуск процедури відсторонення від влади уряду автономії.

Присутні виступили проти рішень центральної влади Іспанії і вимагають звільнення з-під арешту Жорді Санчеса і Жорді Куишара, керівників основних каталонських громадських об'єднань, що борються за незалежність регіону - Національної асамблеї Каталонії та організації "Загальна культура"., передає DW.

Протестувальники тримали в руках плакати з написами "Свободу" і "Допоможіть Каталонії". За даними місцевої поліції, в акції взяли участь близько 450 тисяч чоловік.

Демонстранти також скандували гасла проти застосування 155-ї статті конституції Іспанії, передбачає розпуск уряду і парламенту автономії і передачу їх повноважень центральної влади.

Серед мітингувальників були помічені голова регіональної адміністрації Каталонії Карлес Пучдемон, а також ліва мер Барселони Пекла Колау.

Нагадаємо, що раніше прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що уряд Іспанії на надзвичайній зустрічі прийняв рішення про застосування статті 155 конституції щодо Каталонії.

згідно з цією статтею керівники Каталонії можуть бути відсторонені від влади, а керівництво в цьому автономному співтоваристві буде здійснювати представник, призначений Мадридом, після чого в Каталонії відбудуться вибори.

Наголошується, що іспанський уряд припинить повноваження автономного уряду Каталонії, але це не означає ні припинення повноважень женералитата, як органу виконавчої влади Каталонії, ні призупинення статусу автономії Каталонії.