UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Байдена просять Київ не критикувати публічно ідею переговорів із РФ – WP

Відкритість Києва допоможе консолідувати міжнародну підтримку, вважають у Вашингтоні.

Адміністрація президента США Джо Байдена приватно звернулася до української влади з проханням не відмовлятися публічно від можливості мирних переговорів з Росією, поки країною керує Владімір Путін, пише The Washington Post з посиланням на поінформовані джерела.

Публічна демонстрація відкритості до переговорів забезпечить Києву моральну перевагу в очах міжнародних партнерів, вважають співрозмовники журналістів.

«Йдеться не про те, щоб підштовхнути Україну до переговорів. А, швидше, про спробу забезпечити Києву підтримку тих країн, де політики стикаються з тиском виборців, які побоюються затяжного конфлікту», - пояснюють співрозмовники.

Хоча американські політики поділяють думку українських колег про те, що Путін поки не налаштований на серйозні переговори, вони також визнають, що пряма відмова, яка прозвучала з боку України, викликала занепокоєння в низці країн Європи, Африки та Латинської Америки, де вплив війни на вартість продовольства і палива відчувається найгостріше.

«Західні політики так само із глибоким скептицизмом ставляться до прагнень Росії (до миру – ред.), але їх дратує різка публічна критика України, оскільки Київ досі повністю залежить від допомоги Заходу. Образа на донорів та відмова від переговорів можуть нашкодити Києву в довгостроковій перспективі», - йдеться у матеріалі.

Непублічна дискусія Вашингтона та Києва демонструє складність позиції адміністрації Байдена щодо російсько-української війни, зауважується в матеріалі. З одного боку, Сполучені Штати публічно обіцяють підтримувати Україну «стільки, скільки буде потрібно». А з іншого – для деяких партнерів США «втома від України реально існує».

Вікно для дипломатичного врегулювання може з'явитися вже взимку, йдеться у матеріалі. До цього часу американській адміністрації варто зайняти активну позицію, вважає колишній заступник генерального секретаря НАТО та експосол США в Росії Александр Вершбоу.

«Сполучені Штати не можуть дозволити собі бути "агностиком" у питаннях того, як і коли закінчиться війна. Якщо умови стануть сприятливішими для переговорів, я не думаю, що адміністрація буде пасивною», - говорить дипломат.

Журналісти намагалися зв'язатися із прессекретарем президента України Сергієм Никифоровим, але він не відповів на прохання про коментар.

Читайте також: Кулеба запросив до Ізюму американських конгресменів, які закликали Байдена до переговорів з Путіним

Нагадаємо, 25 жовтня 30 ліберал-демократів Палати представників написали Байдену листа, в якому закликали розпочати переговори з Путіним. В адміністрації президента США відповіли категоричною відмовою. Після шквалу критики в США та Україні, листа відкликали, а його автори спробували пом'якшити озвучені пропозиції.

Ознаки послаблення політичної рішучості у Сполучених Штатах та в деяких союзних державах дають Путіну підстави вірити, що війна на виснаження взимку може рано чи пізно призвести до втоми на Заході та послабити боєздатність України, попереджає аналітик CNN Стівен Колінзон.