UA / RU
Підтримати ZN.ua

У 2014 році жертвами терористів стали більше 32 тисяч осіб - доповідь

У 2014 році жертвами тероризму стали на 80% більше людей, ніж в 2013 році.

В2014 році в результаті терористичних атак загинули 32 658 людей по всьому світу, повідомляється у щорічній доповіді лондонського "Інституту економіки та миру".

Згідно з інформацією організації, в 2014 році від рук терористів загинуло на 80% більше людей, ніж в 2013 році (18 111 осіб). Найбільш кровопролитними стали теракти угруповання "Ісламська держава" в Іраку: у червні ісламісти вбили 670 осіб при штурмі в'язниці в Бадуше, а в серпні - 500 осіб при нападі на курдів в Сиджаре.

Третє місце займає теракт нігерійської угруповання "Боко Харам" в Гамбору, а п'яте - катастрофа літака Malaysia Airlines на сході України (Інститут вважає, що бойовики "ДНР" "взяли на себе відповідальність" за вогонь по літаку).

Основне число загиблих від рук терористів довелося на п'ять країн: Іраку, Сирії, Нігерії, Афганістану і Пакистану. Україна в цьому "рейтингу" зайняла 12-е місце, а Росія -23-е. В групу країн, які не були порушені тероризмом в 2014 році, потрапили понад 50 держав, у тому числі Данія, Словенія, Естонія, Замбія, Молдова, Катар і Кувейт.

За словами авторів дослідження, незважаючи на високу концентрацію активності терористичних організацій в окремих державах, в цілому кількість нападів по всьому світу в 2014 році зросла: якщо в 2013 році теракти відбувалися в 88 країнах, то в минулому році - вже 93.

Читайте також: Бельгія підвищила рівень терористичної небезпеки до "серйозного"

13 листопада в результаті серії терактів в Парижі загинули 132 особи, ще близько 400 осіб постраждали.

Ісламісти влаштували бійню в концертному залі Betaclan, підірвали бомби на футбольному стадіоні, стріляли у відвідувачів кількох ресторанів. Біля стадіону Stad de France біля двох різних входів вибухнули смертники, також була підірвана бомба. Найбільш кривавим епізодом стала бійня на рок-концерті в клубі Bataclan, де четверо людей в чорному розстріляли близько ста осіб.

Відповідальність за теракти взяло на себе терористичне угрупування "Ісламська держава".

За даними французької влади, у серії терактів брали участь вісім злочинців. Шестеро смертників підірвали себе, ще один терорист був застрелений поліцією. Восьмого паризького терориста шукають в декількох країнах Європи.

Внаслідок терактів загинули громадяни 11 країн, ще дві країни заявили про своїх поранених. Українців серед жертв не було.