UA / RU
Підтримати ZN.ua

Twitter видалив дані, важливі для розслідування втручання Росії у вибори в США - Politico

Частково це сталося через політику соціальної мережі.

Twitter видалив усі повідомлення і інші дані користувачів, які мають важливе значення для слідчих, які досліджують втручання Росії у вибори в США в 2016 році.

Про це пише Politico, посилаючись на колишніх і нинішніх чиновників США, які розповіли виданню, що деякі слідчі тепер припускають, що Twitter став одним з найпотужніших інструментів дезінформації для Росії. І саме завдяки маніпуляціям в цій соціальній мережі російські агенти найбільше намагалися нашкодити кандидату в президенти Гілларі Клінтон.

Розгортаючи армії автоматизованих ботів і фальшивих сторінок, створюючи яскраві хештеги і фейкові рекламні кампанії, російські агенти могли розповсюджувати через Twitter цілі хвилі фейкових або перебільшених сюжетів, які грали на користь Дональда Тармпа. За словами чиновників, частина інформації з соціальної мережі, яка потрібна слідчим, тепер втрачена назавжди.

Одна з причин цього - корпоративна політика Twitter щодо захисту приватної інформації користувачів.

"Вона передбачає, що в разі редагування чи видалення твітів, платних рекламних матеріалів чи цілої сторінки користувачем, компанія зобов'язана теж видалити всі дані", - пише видання, додаючи, що Twitter зобов'язує так робити навіть приватні компанії, які купують доступ до його даних для проведення аналізів.

Інша причина, за словами екс-заступника директора ФБР Роберта Андерсона, криється в обережності російських агентів. Російські спецслужби намагаються не лишати слідів у кіберпросторі. Створивши шум у соціальній мережі, вони видаляють свої сторінки.

"Кілька джерел, поінформованих про службову перевірку дій росіян, яку зараз проводить Twitter, повідомили, що програмісти компанії намагаються з'ясувати, яка інформація все ще доступна чи може бути відновлена", - йдеться в статті.

Нагадаємо, що Facebook опинився в центрі уваги американських політиків і суспільства через ту роль, яку він міг зіграти у спробах Росії вплинути на вибори в США. У понеділок компанія передала Конгресу три тисячі повідомлень, які можуть бути пов'язані з російським втручанням. Ці шкідливі повідомлення бачили 10 мільйонів користувачів соцмережі.

Раніше повідомлялося, що Конгрес США запросив Facebook, Google і Twitter на слухання у "російській справі". Як повідомляється, керівництво трьох компаній запросив комітет з розвідки Сенату на відкриті слухання, які відбудуться 1 листопада.