UA / RU
Підтримати ZN.ua

Турецького журналіста засудили на 27 років за шпигунство - ЗМІ

Журналіст отримав термін за розміщення відеоролика.

Турецький журналіст Джан Дундар був заочно засуджений до 27 років і шести місяців позбавлення волі за шпигунство і пособництво збройної терористичної організації, повідомили в середу його адвокати, назвавши вирок політично вмотивованим.

Дундар, колишній головний редактор турецької щоденної газети «Джумхурієт», і його колега Ердем Гюль були засуджені в 2016 році до п'яти років тюремного ув'язнення за публікацію відеоролика, на якому нібито показано, як турецька розвідка перевозить зброю до Сирії. Пізніше вони були звільнені до розгляду апеляції.

Тепер він проживає в Німеччині, і йому загрожувало до 35 років в'язниці за нібито підтримку тероризму і військового або політичного шпигунства.

Адвокати Дундара відмовилися бути присутніми на останньому засіданні. «Ми не хочемо бути частиною практики з узаконення раніше винесеного політичного вердикту», - заявили вони в письмовій заяві перед слуханням, пише Reuters.

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас розкритикував рішення як «серйозний удар по незалежній журналістській діяльності в Туреччині», яку він назвав основним правом.

«Журналістика - це не злочин, а незамінна послуга суспільству - особливо коли вона виглядає критично... в руках можновладців», - сказав Маас Redaktions Netzwerk Deutschland.

Читайте також: В Ірані стратили журналіста Рухоллу Зама

Фахреттін Алтун, директор зі зв'язків з громадськістю при президентові Туреччини, заявив в Twitter, що вирок Дундару не порушує свободу слова. Написавши на німецькій мові, він сказав, що Туреччина очікує, що її партнери приймуть рішення суду і видадуть його.

Для критиків президента Тайіпа Ердогана Дундар став символом того, що вони називають широкомасштабним придушенням свободи преси в Туреччині, особливо після невдалого перевороту в 2016 році.

Раніше в цьому місяці суд відклав винесення вироку після того, як адвокати Дундара зажадали заміни суддів для забезпечення справедливого судового розгляду, але це клопотання було відхилено.

Стамбульський суд оголосив Дундара втікачем і конфіскував все його майно в Туреччині.

Раніше повідомлялося про те, що за критику Ердогана засудили в Туреччині більше 3800 осіб.