UA / RU
Підтримати ZN.ua

Турецькі військові після операції в Афріні почнуть операцію в Ідлібі - Ердоган

Наступальні дії турецької армії ще попереду, зазначив він.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив про те, що турецька армія готується до проведення більш масштабних операцій в Сирії, передає турецьке агенство "Анадолу".

"Дії збройних сил Туреччини, зроблені з початку операції в Афріні, це лише підготовка до більш масштабних кроків. Наступальні дії турецької армії ще попереду", - цитує Ердогана агентство.

За його словами, турецькі військовослужбовці спочатку ліквідують загрозу тероризму в Афріні, а потім продовжать військову операцію в провінції Ідліб.

Туреччина почала військову операцію "Оливкова гілка" в районі Афріна на півночі Сирії в січні. Вона спрямована проти бійців курдських воєнізованих угруповань, а також, за твердженнями Анкари, проти терористичного угрупування "Ісламська держава". У Дамаску турецьку військову операцію розцінюють як порушення суверенітету країни.

"Анадолу" зазначає, що режим Башара Асада в липні 2012 року здав без бою Афрін терористам PYD/PKK. Після цього Афрін перетворився в один з активних центрів терористичної діяльності в регіоні. У той же час гори Африна являють собою природне укриття для терористів, даючи їм можливість безперешкодно обстрілювати місто Кіліс (адміністративний центр однойменної провінції) і більшу частину території провінції Хатай.

Напередодні президент Франції Емманюель Макрон в інтерв'ю газеті "Фігаро" застеріг Туреччину від того, щоб метою турецької військової операції в Сирії стало вторгнення на займану сирійськими курдами територію. За його словами, це може створити "реальну проблему" і загрожувати суверенітету Сирії.

Дії Анкари розкритикували США та країни Євросоюзу.

Докладніше читайте в матеріалі Володимира Кравченка "Оливкова гілка" війни" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".