UA / RU
Підтримати ZN.ua

Турецька поліція придушила протести в Стамбулі газом і водометами

Після операції з розгону демонстрантів, яка тривала дуже недовго, в парку Гези залишилися тільки порожні намети і тенти.

Турецька поліція 15 червня розігнала протестувальників парку Гези в Стамбулі, повідомляє Reuters.

У ході операції з розгону демонстрантів поліцейські застосували гранати зі сльозогінним газом і водометами. На розташованій поруч з парком площі Таксим розмістилися бронетранспортери. Кількість постраждалих поки не називається, однак кількох осіб винесли їз парку на ношах і завантажили в машини "швидкої допомоги".

Як пише Agence France-Presse, після операції з розгону демонстрантів, яка тривала дуже недовго, в парку залишилися тільки порожні намети і тенти.

Як зазначає Reuters, жителі сусідніх з парком будинків виходили на балкони, стукаючи в сковорідки в знак підтримки протестувальників.

Раніше 15 червня, за кілька годин до початку розгону протестної акції, прем'єр-міністр Туреччини Тайіп Ердоган попередив демонстрантів, що поліція застосує силу, якщо парк не буде звільнений найближчим часом.

Напередодні, 14 червня, Тайіп Ердоган провів зустріч з представниками демонстрантів, на якій обіцяв покарати поліцію за надмірне застосування сили і зобов'язався підкоритися рішенню суду щодо подальших планів забудови стамбульського парку Гези. Це рішення у відповідь на позов опозиції повинен прийняти адміністративний суд Стамбула. При цьому прем'єр-міністр заявив, що згоден піти з демонстрантами на компроміс навіть у тому випадку, якщо суд все ж вирішить будівництво. В іншому випадку Ердоган пообіцяв організувати референдум.

Масові протести в Стамбулі та інших містах Туреччини розпочалися наприкінці травня. Приводом стало рішення влади вирубати парк Гези в центрі Стамбула і побудувати на його місці торговий центр і військові казарми. Однак скоро вимоги протестувальників за скасування будівництва змінилися політичними гаслами, і протестувальники почали вимагати відставки уряду, звинувачуючи його в ісламізації країни. Слідом за Стамбулом масові акції протесту почалися і в інших містах країни.

Акції протесту викликали жорстку реакцію влади: співробітники поліції застосовували для розгону мітингувальників водомети і сльозогінний газ. В результаті, за даними Associated Press, загинуло не менше п'яти осіб. Точне число постраждалих не називалося, однак його оцінювали в кілька тисяч.

Вранці 13 червня Ердоган поставив протестувальникам ультиматум, вимагаючи звільнити парк протягом доби. Інакше, пригрозив прем'єр-міністр, "сили безпеки будуть діяти інакше". !zn

Читайте також:

Ердоган пішов на поступки демонстрантам: долю парку Гези визначить референдум

Прем'єр Туреччини дав демонстрантам 24 години, щоб припинити протести

Турецькі телеканали оштрафували за трансляцію заворушень