UA / RU
Підтримати ZN.ua

Турецька армія відмовилася втручатися в політику

Турецький прем'єр Ердоган переживає найгіршу кризу за весь час свого беззмінного правління країною з 2002 року.

Збройні сили Туреччини не мають наміру втручатися у політичні дебати, викликані вибухнула в країні корупційним скандалом. Про це йдеться у розміщеному в інтернеті заяві Генерального штабу.

Раніше один з радників турецького прем'єра в своїй статті, опублікованій проурядової газетою, висловив припущення про те, що за скандалом стоїть армія, готує черговий переворот.

Правляча Партія справедливості і розвитку Реджепа Тайіпа Ердогана різко знизила за рахунок реформ політичний вплив армії, яка з 1960 року здійснила три перевороту і змусила піти у відставку один уряд ісламістів.

21 грудня у Туреччині були обнародувані дані про розслідування фактів корупції, до яких причетні діти багатьох міністрів правлячого кабінету.

Прем'єр-міністр Эродоган назвав це спробою очорнити правлячу партію і зажадав проводити закрите розслідування. Верховний суд Туреччини відкинув вимогу.

"Дозвольте мені сказати вам з усією ясністю: якщо народ скаже, щоб ми йшли - ми підемо. Без всякого сумніву. Тому що ми поважаємо вибір народу. Але коли народ просить нас залишитися, ми не збираємося йти тільки тому, що хтось потребує нашої відставки", - заявив Ердоган.

Турецький прем'єр переживає найгіршу кризу за весь час свого беззмінного правління країною з 2002 року. Корупційний скандал в значній мірі підмочив репутацію, а бризки заплямували все найближче оточення.

Вимогу про проведення закритого розслідування зазнало критики зі сторони багатьох жителів Туреччини, які вважали, що влада таким чином намагається згладити наслідки корупційного скандалу.

Ердоган практично оновив уряд, але цього виявилося недостатньо, щоб збити хвилю масових протестів, які поширюються по всій країні. !zn

Читайте також:

Ердоган оновив свій уряд після корупційного скандалу в Туреччині

Прем'єр Туреччини Ердоган пообіцяв переламати руки своїм супротивникам

Туреччина пригрозила послам інших держав видворенням з країни

Запакована демократія прем'єра Ердогана