UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина звинуватила Росію у військових злочинах в Сирії

Дії РФ в Сирії здатні привести до "дуже серйозних наслідків", вважає турецький МЗС.

Міністерство закордонних справ Туреччини "гнівно засудила" бомбардування Сирії військовою авіацією Росії і оцінило дії Москви як військовий злочин.

"З жалем констатуємо, що Росія після прийняття рішення про припинення вогню не тільки припинила бомбардування в Сирії, але і почала наносити удари по школах і лікарнях. За останні 24 години російська вояччина завдала ударів по двом школам в Аазезі, лікарні в Марат аль-Нумані, яка функціонує під егідою міжнародної гуманітарної організації "Лікарі без кордонів". В результаті цих атак загинули понад 30 осіб, серед яких більшість складають жінки і діти. Згодом варварських атак Росії поранено більше 100 мирних громадян", - йдеться в повідомленні МЗС Туреччини.

У дипломатичному відомстві Туреччини підкреслили, що дії РФ в Сирії можуть призвести до "дуже серйозних наслідків".

"МЗС Туреччини гнівно засуджує ці атаки, які за міжнародним правом прирівнюються військових злочинів. Російська Федерація цими злочинними діями нагнітає обстановку в регіоні. Дії Російської Федерації у разі продовження цієї злочинної діяльності, які зводять нанівець зусилля щодо досягнення миру і відновлення стабільності в Сирії, приведуть до дуже серйозних наслідків", - повідомили в турецькому МЗС.

Глава МЗС Туреччини Мевлут Чавушоглу заявив, що вранці у п'ятницю, 12 лютого, ВПС Росії вбили 16 мирних жителів Сирії через кілька годин після укладення угоди про припинення вогню протягом тижня.

8 лютого, віце-прем'єр Туреччини Нуман Куртулмуш заявив, що з 6200 операцій ВПС Росії приблизно 85% були спрямовані на: помірковану опозицію і цивільних. Глава МЗС Туреччини зазначив, що наступ військ Асада за підтримки ВПС РФ на місто Алеппо змусило десятки тисяч сирійців бігти до турецького кордону.