UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина заявила, що розслідує вивезення РФ краденого українського зерна

МЗС Туреччини запевняє, що не дозволить ввозити крадене зерно.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара розслідує заяви про те, що українське зерно було вкрадене Росією, і не дозволить ввозити таке зерно до країни. Про це повідомляє Reuters.

На початку червня посол Києва в Анкарі заявив, що турецькі покупці були серед тих, хто отримував зерно, яке Росія вкрала в України, додавши, що він звернувся за допомогою до Туреччини для виявлення та затримання осіб, відповідальних за ці поставки.

Росія ж спростувала звинувачення в крадіжці українського зерна.

«Ми серйозно ставимося до кожної заяв та серйозно їх розслідуємо. Ми щоразу повідомляємо про результати, особливо українську сторону», - сказав Чавушоглу на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс в Анкарі.

На Росію та Україну припадає майже третина світових поставок пшениці, в той час як Росія також значною мірою експортує добрива, а Україна — кукурудзу та соняшникову олію. Але відвантаження українського зерна з чорноморських портів припинилося після вторгнення Росії, близько 20 мільйонів тонн зерна заблоковано.

Читайте також: Чотиристоронній зустрічі бути? У Туреччині заявили про прогрес у переговорах з РФ щодо вивезення українського зерна

Нагадаємо, РФ блокує вивезення з українських портів зерна і тим часом сама розкрадає елеватори на окупованих територіях.

Під тиском світового товариства для розблокування морських шляхів з нашої країни стало відомо, що Анкара та Москва досягли попередньої домовленості про постачання української сільськогосподарської продукції через Чорне море. При цьому з Києвом ці держави питання не узгоджували.