UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина відповіла Росії на пропозицію співпраці у виробництві безпілотників

Агресор зацікавлений в оновленні свого повітряного флоту за рахунок сучасних дронів.

Туреччина не веде переговорів з Росією щодо співробітництва у виробницті безпілотників, повідомив міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу.

Таку ж думку в інтерв’ю Hurriyet висловив голова оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір.

«Я не можу сказати, що це можливо. Немає нічого, що ввійшло в наш порядок денний і почало працювати. Процес формується в рамках політики Турецької Республіки. Ми працюємо над технічною стороною питання», - зазначив Демір.

Раніше телеканал CNN Türk із посиланням на президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана повідомляв, що Росія зацікавлена у співпраці із турецькою компаніє Baykar Makina, яка виробляє відомі безпілотники «Байрактар». Раніше її гендиректор Халук Байрактар заявляв, що компанія не продаватиме Росії безпілотники Bayraktar.

Читайте також: Forbes: Росія втратила на війні з Україною більше артилерії, ніж є на озброєнні у деяких країн Заходу

24 липня українські ЗМІ повідомили, що Іран відправив Каспійським морем до Росії партію ударних дронів Shahed 129. Однак у США заявили, що не бачать ознак закупівлі російським Міноборони іранських військових безпілотників.

Спроби президента Росії Владіміра Путіна поглибити зв'язки з Іраном на тлі війни в Україні становлять «серйозну загрозу», вважає радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Раніше Салліван попереджав, що Іран може почати постачати Росії бойові безпілотники для війни в Україні, зокрема, такі, які можуть нести озброєння. Російська делегація щонайменше двічі за останній місяць відвідувала аеродром Кашан у центральному Ірані, де вивчала безпілотники Shahed-191 та Shahed-129. 

Одразу після оприлюднення цієї інформації міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан запевнив главу МЗС України Дмитра Кулебу, що Іран проти війни Росії з Україною та спростував твердження про постачання зброї.