UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина, США і партнери по коаліції закликали РФ негайно припинити авіаудари по опозиції Сирії

Росія "не потрапляє" по "ІД", впевнені сім держав.

Уряди Франції, Німеччини, Катару, Саудівської Аравії, Туреччини, Великої Британії і США закликали Росію негайно припинити авіаудари по Сирії, оскільки призначаються не терористам "ІД", а потрапляють по сирійській опозиції.

Відповідну спільну заяву зазначені країни випустили в п'ятницю, 2 жовтня.

Зокрема, країни висловили "глибоке занепокоєння" залученню Росії в Сирії і, особливо, нальотам російських ВПС на провінції Хама, Хомс та Ідліб, які призвели до жертв серед цивільного населення, а не серед терористів "ІД".

Ці військові дії будуть сприяти подальшій ескалації конфлікту і зростанню екстремізму, впевнені в урядах семи країн.

"Ми закликаємо Російську Федерацію негайно припинити атаки на сирійську опозицію і цивільне населення і зосередитися на зусиллях по боротьбі з "ІДІЛ", - йдеться у спільному зверненні до РФ.

Через два дні після пропозиції Володимиром Путіним в ООН щодо створення антитерористичної коаліції проти ісламістів, РФ завдала свої перші авіаудари в Сирії, проте їх цілями, як стверджують в США, стали не терористи "ІД", а сирійська опозиція, яка бореться проти Башара Асада, якого Захід звинувачує у військових злочинах.

Напередодні Генсек ООН також закликав Росію наносити удари тільки по тим військовим групам в Сирії, які є терористами згідно РБ ООН.

В РФ заявили, що їхні літаки зробили близько 20 місій проти "Ісламської держави". При бомбардуваннях, за попередніми даними, загинуло близько 60 осіб.

Раніше західні ЗМІ з посиланням на дані США повідомили, що літаки завдали авіаудари в районі міста Хомс, що знаходиться під контролем сирійської опозиції, а не "ІД". Тим самим, стверджують ЗМІ, Путін допомагає Асаду боротися з опозицією, а не виконує свою обіцянку боротися з ісламістами.

Також з власних джерел Reuters дізнався, що Іран та Ліван при підтримці авіаударів Росії мають намір захопити у сирійській опозиції раніше відбиті у Асада території, а не боротися з "ІД".

Як відомо, з моменту початку війни в Сирії в 2011 році, Росія і Іран наполегливо підтримують режиму Башара Асада, в той час як Туреччина, США, країни ЄС та інші країни Заходу засуджують Асада і вимагають його відставки. Більше того, паралельно з конфліктом між сирійською опозицією і Асадом в Сирії йде війна з терористами ІДІЛ, однак щодо спільної боротьби з ісламістами сторони досі не можуть домовитися. У той же час, у вересні ряд західних країн, включаючи Німеччину і Британію і навіть США, також пом'якшили риторику і вже не виключають можливості домовлятися з Асадом. Наприклад, глава Держдепу Джон Керрі заявляв про зміну позиції США по Башару Асаду. Меркель також заявляла про необхідність залучити до переговорів Асада і відзначала, що без Росії війну в Сирії не закінчити.