UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина приєднається до неформальної зустрічі ЄС у Брюсселі — Bloomberg

Співпраця між Туреччиною та ЄС важлива, враховуючи глобальні загрози.

Хакан Фідан

Хакан Фідан

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан вперше за п'ять років візьме участь у неформальних переговорах з колегами з Європейського Союзу 29 серпня, оскільки блок працює над поліпшенням зв'язків з країною.

Туреччина вітає запрошення на зустріч у форматі "Гімніх" (неофіційна нарада міністрів закордонних справ країн Європейського союзу) в Брюсселі як ознаку "пошуку діалогу" і сподівається, що це призведе до "зміни" обмежувальних заходів ЄС, запроваджених у 2019 році у зв'язку з енергетичною розвідкою Анкари у Східному Середземномор'ї, інформує Bloomberg.

Ці заходи, до яких Брюссель долучився разом з країнами-членами Грецією та Кіпром, включали призупинення деяких переговорів про членство з Туреччиною, перешкоджання торгівлі та блокування деяких оборонних угод, включаючи продаж військових літаків Eurofighter Туреччині.

"Це запрошення є ознакою того, що ЄС розуміє необхідність розвитку відносин з Туреччиною перед обличчям регіональних і глобальних викликів", — зазначив речник Міністерства закордонних справ Туреччини Ончу Кечелі.

Читайте також: Туреччина балансує між підтримкою Росії та постачанням зброї Україні — Politico

Раніше міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан заявив, що його країна бачить своє майбутнє у Європейському Союзі. Він вірить, що "відносини між інституціями Європейського Союзу і Туреччиною розвиватимуться з більш позитивним порядком денним".