UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина обійнята лісовими пожежами

Повторюється ситуація минулого літа, коли гірські ліси Малої Азії із заходу на схід та з півночі на південь були охоплені полум'ям. Але 2021-го катастрофічною ситуація стала лише в кіці липня.

Понад 2500 пожежників, яким допомагали літаки та вертольоти, що скидали воду, були спрямовані на боротьбу з пожежею, що спалахнула у вівторок у регіоні Бордубет, неподалік Мармаріса на узбережжі Егейського моря. Пожежа швидко розповсюджувалась вітром.

Влада евакуювала близько 275 осіб з цього району як запобіжний захід.

За інформацією міністра лісового господарства Туреччини Вахіта Кірішчі, постраждали близько 3 000 гектарів лісу. За його словами, крім 2500 тисяч пожежників, у приборканні вогню беруть участь 45 вертольотів та 12 літаків, що скидають воду. Катар запропонував надіслати три вертольоти, а Азербайджан заявив, що надішле ще один літак, сказав він.

Влада затримала одну людину, яка нібито зізналася, що навмисно влаштувала пожежу, повідомило державне агентство Anadolu з посиланням на міністра внутрішніх справ Сулеймана Сойлу. Раніше повідомлялося, що прокуратура розслідує можливість підпалу.

Читайте також: У Туреччині лісові пожежі дісталися до зон відпочинку туристів і готелів — відео

Минулого літа пожежі, спричинені сильними вітрами та гарячою спекою, охопили соснові ліси в Середземноморському та Егейському регіонах Туреччини, включаючи курорти Мармаріс та Бодрум, а також внутрішні гірські райони півострова Мала Азія. Лісові пожежі, внаслідок яких загинули щонайменше вісім людей та незліченна кількість тварин, були названі найстрашнішими в історії Туреччини. З деяких готелів на Егейському узбережжі навіть довелося тимчасово відселяти відпочиваючих. У той же час північ Туреччини страждав від повеней.

Тривала посуха в Європі від Іспанії до півночі Німеччини плюс дуже високі температури червня цього року спричинили лісові пожежі, боротьбу з якими ускладнювала висока вартість палива для літаків. У Німеччині довелося відселяти 18 сіл у безпосередній близькості від Берліна. Проте різке зниження температури повітря на континенті та дощі стабілізували ситуацію.