UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина може намагатися впливати на французькі вибори - Макрон

Взимку 2020 року Ердоган відгукувався про Макрона, як "неприємність" для Франції і висловлював думку, що країна скоро "позбудеться" від нього.

Президент Франції Еммануель Макрон стурбований можливим впливом Туреччини на майбутні вибори у Франції, про що повідомив у інтерв'ю телеканалу France 5.

"Загрозу не завуальовані, тому я думаю, що ми повинні бути дуже розсудливими", - сказав Макрон у вівторок в інтерв'ю телеканалу France 5.

Він, разом з тим, не конкретизував, яким чином і в які вибори Туреччина може спробувати втрутитися: регіональні вибори в червні, президентські вибори в 2022 році або і в той, і в інший. Він сказав тільки, що Туреччина буде "грати на громадській думці".

У той же час, за його словами, діалог з Туреччиною і раніше необхідний, зокрема, з питання про сирійських біженців.

"Якщо ви скажете відразу: ми більше не можемо з вами працювати, ніяких дискусій, вони відкриють двері, і у вас буде 3 млн сирійських біженців, які прибувають до Європи. Ми повинні працювати з Туреччиною", - сказав Макрон.

Відносини між Макрона і президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом різко загострилися в минулому році, коли турецький лідер з-за нового французького закону, що обмежує радикальний іслам, заявив, що його французький колега потребує "ментальної перевірки".

У грудні Ердоган навіть висловив надію, що Франція "позбудеться" від Макрона якомога швидше, охарактеризувавши президента як "неприємність" для країни.

В цьому році, як зазначають ЗМІ, Ердоган дещо пом'якшив тон по відношенню до Франції та ЄС, Макрон в зв'язку з цим сказав: "Я зазначив з початку року бажання президента Ердогана відновити відносини. Я хочу вірити, що цей шлях можливий", - сказав він.

У той же час французький президент підтвердив, що як і раніше вважає за необхідне "прояснити" поведінку і місце Туреччини в НАТО, піддавши критиці дії Анкари в Східному Середземномор'ї і Лівії. Він додав, що "у відносинах з союзниками не надходять так, як це в останні місяці робила Туреччина".

"Туреччина не стримала своє слово, вона послала іноземних бойовиків, вона послала свою армію", - сказав він.

Читайте також: Давос-2021: Макрон спрогнозував, як буде виглядати «посткоронавірусний світ»

Восени 2020 року президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган подав позов на французький журнал Charlie Hebdo за намальовану на нього карикатуру.