UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина має намір призупинити дію Європейської конвенції про захист прав людини

Турецька влада виправдовує свій намір, посилаючись на продовження надзвичайного стану у Франції і нібито рішення цієї країни теж призупинити дію статті 15 ЄКПЛ.

Туреччина буде тимчасово призупинить виконання своїх зобов'язань, закріплених Європейською конвенцією з прав людини (ЄКПЛ), у зв'язку з введенням надзвичайного стану в країні після невдалого військового перевороту, повідомляє CNN з посиланням на турецького віце-прем'єра Ньюмена Куртульмуза.

"Франція теж вводила надзвичайний стан. І вони призупинили ЄКПЛ - статті 15 Конвенції", - сказав він.


За його словами, незабаром Туреччина окремо оголосить своє рішення про призупинення ЄКПЛ.

Стаття 15 ЄКПЛ говорить: "Під час війни або надзвичайного стану, що загрожує життю людей, будь-яка з Високих Договірних Сторін може вживати заходи щодо відступу від своїх зобов'язань по Конвенції, наскільки це вимагає положення, за умови, що такі заходи не суперечать іншим її зобов'язанням за міжнародним правом".

У четвер, 21 липня, французький парламент підтримав продовження надзвичайного стану ще на півроку. Надзвичайний стан було запроваджено в листопаді 2015 року, після терактів у Парижі, в результаті яких тоді загинули 130 осіб. Режим НС неодноразово продовжувався, в тому числі, через Чемпіонат Європи з футболу, під час якого була висока загроза терактів. Планувалося, що режим надзвичайного стану завершиться 26 липня, проте президент Франції Франсуа Олланд висловився за його продовження у зв'язку з терактом у Ніцці, (за останніми даними МВС Франції) в результаті якого загинули понад 80 осіб, в тому числі, діти, десятки постраждалих перебувають у критичному стані.