UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина, Іран і Ірак пригрозили курдам Іраку "контрзаходами" через референдум про незалежність

В Ірані і Туреччині побоюються, що плебісцит призведе до збільшення активності курдскої меншини на їх території.

Туреччина, Іран і Ірак закликали Ираксий Курдистан відмовитися від запланованого референдуму про незалежність, погрожуючи "контрзаходів" у разі проведення голосування.

Як повідомляє AFP, міністри закордонних справ Туреччини, Ірану та Іраку 20 вересня провели тристоронню зустріч у кулуарах Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку, за кілька днів до запланованого референдуму курдів.

У спільній заяві, яку опублікувало міністерство закордонних справ Туреччини, говориться, що три держави підтвердили свою прихильність до територіальної цілісності Іраку і висловили свій "чіткий протест щодо референдуму", який вони назвали "неконституційним".

У заяві також говориться, що глави МЗС трьох держав "погодилися в цьому відношенні розглянути питання про прийняття скоординованих контрзаходів". Подробиці домовленостей не уточнюються.

Раніше політичні партії Іракського Курдистану на спільній зустрічі прийняли рішення про проведення референдуму про незалежність автономного регіону 25 вересня 2017 року.

Іракські курди також домовилися про проведення парламентських і президентських виборів 6 листопада 2017 року.

З іншого боку, Верховний суд Іраку 18 вересня ухвалив рішення про заборону проведення референдуму про незалежність Курдської автономної області.

У суді заявили, що проведення курдами референдуму про незалежність призведе до поділу країни і становить загрозу правового порядку.

У той же час поки невідомо, як вдасться виконати це судове рішення, оскільки іракські курди мають власний парламент, уряд і власні правоохоронні органи.