UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина готується до нових акцій протесту

У соціальних мережах розгорнулася агітація за проведення на площі Таксим антиурядового мітингу, на який закликають зібрати мільйон чоловік.

У найближчі години у великих містах Туреччини мають поновитися протестні виступи. За оцінками місцевих ЗМІ, в кожному з мінімум десятка міст на вулиці вийдуть, щонайменше, від 5 до 10 тис. людей.

Багато мітингувальники після недовгого сну сьогодні знову почали приходити на центральні площі Анкари, Ізміра, Адани та інших міст. У Стамбулі ж тисячі людей і не покидали вулиці.

Між тим, повідомляється, що на запланованому на сьогодні мітингу прем'єр-міністра Тайіпа Ердогана в стамбульському районі Казличешме може зібратися рекордне число його прихильників - більше 300 тис. осіб.

У соціальних мережах розгорнулася широка агітація за проведення сьогодні вдень на Таксимі антиурядового мітингу, на який закликають зібрати мільйон людей. Ця акція покликана стати відповіддю запланованого мітингу в підтримку Ердогана.

Платформа "Солідарність Таксима", що об'єднує протестувальників у парку Гези, заявила, що влада "перетворила парк і всю країну на зону бойових дій". Вона поклала провину за те, що відбувається на турецьку владу і заявила, що "сили безпеки повинні зупинити ці дикі напади".

За статистикою, опублікованою соціологами "Стамбульського університету Бильги", близько 40% учасників мітингів - це люди 19-25 років. Більше половини маніфестантів зізналися, що раніше ніколи не брали участь у масових акціях. Згідно з опитуванням, 70% мирних демонстрантів аполітичні, або не відносять себе до жодної з політичних сил у республіці. Мова йде не тільки про тих, хто протестує на площах, але й про звичайних громадян, які після робочого дня близько 21:00 щодня на півгодини виходять на вулиці у своїх районах, скандують гасла, вимагаючи відставки уряду і традиційно б'ють ложками в каструлі.

У суботу ввечері, 15 червня, турецька поліція розігнала табір демонстрантів у стамбульському парку Гези. В ході розгону учасників акції був застосований сльозогінний газ і водомети. Деяких мітингувальників виносили з парку на ношах і відвозили в каретах "швидкої допомоги".

До цього поліція провела широкомасштабну операцію проти демонстрантів на площі Таксим - також із застосуванням сльозогінного газу і водометів. За кілька годин до початку розгону демонстрантів прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган висунув мітингувальників ультиматум - покинути площу та парк Гези до неділі, 16 червня. "Або ви звільните парк добровільно, або правоохоронні органи країни будуть знати, що їм робити", - заявив глава турецького уряду, виступаючи на мітингу перед своїми прихильниками в Анкарі.

Нагадаємо, що протести в Туреччині почалися 17 днів тому з акції кількох сотень городян на захист парку Гези в центрі Стамбула, на місці якого влада має намір побудувати великий торговий центр. Проте згодом, багато в чому через жорсткі дії поліції щодо демонстрантів, хвиля протестів перекинулася на інші міста Туреччини, а учасники виступів стали висловлювати невдоволення політикою консервативного уряду прем'єр-міністра Ердогана і висувати політичні вимоги. До протестувальників приєдналися активісти багатьох опозиційних партій та угруповань. В підтримку вимог демонстрантів висловились і профоб'єднання Туреччини. !zn

Читайте також:

Турки відповіли новими протестами на розгін демонстрантів з площі Таксим

Турецька поліція придушила протести в Стамбулі газом і водометами

Мітингувальники в Туреччині вирішили продовжити опір

Ердоган пішов на поступки демонстрантам: долю парку Гези визначить референдум