UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЦВК визнала недійсними підсумки виборів парламенту Киргизстану

Протести тривають

Центральна виборча комісія Киргизстану визнала недійсними вибори в Жогорку Кенеш - парламент країни, розповіла членкиня Комісії Гульнара Джурабаєва, додавши, що обговорювалося навіть питання про саморозпуск органу.

Глава ЦВК Нуржан Шайлдабекова сказала, що підсумки визнали недійсними "з метою недопущення напруги в країні".

"Із присутніх на засіданні 11 членів ЦВК все одноголосно підтримали пропозицію", - сказала вона.

«Я вважаю, що цією виборчою кампанією ми дискредитували себе, і тому найкращим і правильним в цьому випадку буде рішення про дострокове складання повноважень», - цитує Джурабаєву видання 24.kg.

Склад ЦВК Киргизстану формують парламентські фракції. У кожної представленої партії є своя квота.

Результат виборів, які скасували: партія "Бірімдік" (Єдність) набрала 24,5% голосів, "Мекен Киргизстан" (Батьківщина Киргизстан) – 23,88%, партія "Киргизстан" - 8,7%. Всі три партії, згідно з думкою киргизьких політологів, є провладними.

Опозиційна партія "Бутун Киргизстан" (Єдиний Киргизстан) подолала 7% бар'єр.

У виборах брали участь 16 партій.

Читайте також: Опозиція Киргизстану висунула на посаду прем'єра звільненого з колонії колишнього депутата

Після оголошення попередніх підсумків виборів до парламенту Киргизстану кілька опозиційних партій заявили про невизнання результатів через масові порушення і фальсифікації під час виборчого процесу.

Увечері 5 жовтня на площі Ала-Тоо в Бішкеку зібрались близько п'яти тисяч незгодних із результатами виборів до парламенту. Акції протесту відбулися в містах Нарін і Талас.

Мітинги переросли в зіткнення із силовиками та штурм «Білого дому» - будівлі, в якій розташовуються Адміністрація президента і парламент Киргизстану. На сьогодні будівлю розгромлено і випалено пожежею, в результаті протестів постраждала 1 тисяча осіб (поранені є як серед силовиків, так і серед протестувальників), ще одна людина загинула.

Опозиціонери звільнили із СІЗО підозрюваного в корупції експрезидента Атамбаєва, а також заявили про формування нового уряду.