UA / RU
Підтримати ZN.ua

Токаєв залишається: ЦВК Казахстану оголосила попередні результати виборів президента

Розрив між Касим-Жомартом Токаєвим та кандидатом Жигулі Дайрабаєвим склав більш ніж 70% голосів.

Центральна виборча комісія Казахстану оголосила попередні підсумки президентських виборів. За даними ЦВК, перемогу прогнозовано здобув чинний президент Касим-Жомарт Токаєв, передає NUR.KZ.

Попередні підсумки голосування мають такий вигляд:

Підсумкова явка виборців на виборах становила 69,44%.

Зазначимо, що екзитполи, результати яких оголосили увечері 20 листопада, також показали перемогу Токаєва. Так, у міжнародному інституті регіональних досліджень "Відкрите суспільство" заявили, що за чинного президента проголосували 82,45% виборців, а в Інституті громадської політики партії "Аманат" - 85,52%.

Конкуренти Токаєва до цього у великій політиці не були помічені і зареєструвалися буквально за два місяці до виборів.

Читайте також: Вийти з тіні свого попередника: президент Казахстану Токаєв проводить позачергові вибори

Токаєв став президентом Казахстану у 2019 році. Нурсултан Назарбаєв, який очолював країну 28 років, підтримав Токаєва на дострокових виборах і фактично передав йому владу. Тому Токаєва багато хто вважав лише ставлеником і лояльним прихильником Назарбаєва.

Однак після акцій протесту в січні 2022 року, коли внаслідок заворушень загинули щонайменше 225 осіб, новий президент почав активно виганяти родичів колишнього лідера з ключових постів у різних відомствах, зокрема у спецслужбах та державних компаніях.