UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Цілковита брехня", — Нетаньягу заперечує навмисні атаки на миротворців, однак не гарантує їх безпеки

Прем'єр-міністр Ізраїлю закликає ООН вивести миротворців, які стоять на шляху його армії.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу відкидає звинувачення в тому, що ізраїльські війська навмисно атакували миротворців UNIFIL в Лівані, пише Reuters. Лідер Ізраїлю назвав звинувачення «цілковитою брехнею» та повторив заклик до виведення миротворців із зон бойових дій.

Він сказав, що військові, завдаючи ударів по бійцях «Хезболли», зробили все можливе, щоб не завдати шкоди персоналу UNIFIL.

«Але найкращий спосіб забезпечити безпеку персоналу UNIFIL — це дослухатися до прохання Ізраїлю та тимчасово вийти з-під удару», — заявив Нетаньягу.

Раніше він вже заявляв, що ООН має негайно вивести миротворців UNIFIL із районів бойових дій. 

Міністр енергетики Ізраїлю Елі Коен, у свою чергу, звинуватив миротворців в тому, що вони є «марною» силою, яка не змогла захистити ізраїльтян від нападів «Хезболли», і закликав вивести їх у зв'язку із загостренням бойових дій

У свою чергу, речник місії UNIFIL Андреа Тененті опублікував відеозвернення на X, у якому заявив, що миротворці залишаться на місці і закликав воюючі сторони дотримуватись норм міжнародного права.

«Ми залишаємося. Ми знаходимося на півдні Лівану під мандатом Ради безпеки, тому важливо зберегти міжнародну присутність і зберегти прапор ООН у цьому районі. Були кілька навмисних нападів на наші війська... і сторони зобов'язані захищати миротворців і гарантувати безпеку наших військ», —  сказав Тененті.

Читайте також: Ізраїльські танки увійшли на базу миротворців у Лівані: ООН і ЦАХАЛ по-різному трактують подію

Рада Безпеки ООН у понеділок висловила серйозну стурбованість через те, що кілька позицій миротворців ООН на півдні Лівану зазнали обстрілу під час зіткнень між ізраїльськими військовими та підтримуваними Іраном бойовиками «Хезболли».

У заяві, прийнятій консенсусом, рада з 15 членів закликала всі сторони, не називаючи їх, поважати безпеку персоналу та приміщень миротворчої місії ООН.

«Миротворчі сили ООН і приміщення ООН ніколи не повинні бути ціллю нападу», — йдеться у заяві.

Рада Безпеки також закликала до повного виконання резолюції 1701, яка була прийнята в 2006 році з метою збереження миру на кордоні між Ліваном та Ізраїлем. 

Крім того, Рада «визнала необхідність подальших практичних заходів для досягнення цього результату, однак не запропонувала жодної конкретики.

Голова миротворчої місії ООН Жан-П'єр Лакруа у понеділок заявив, що війська ООН залишаться на місці. Після брифінгу в Раді безпеки за зачиненими дверима він сказав журналістам, що у вівторок зустрінеться з послом Ізраїлю в ООН Денні Даноном.

Лакруа додав, що ООН постійно відстежує ситуацію, і має план на випадок надзвичайних ситуацій для всіх сценаріїв.