UA / RU
Підтримати ZN.ua

Цілеспрямоване вбивство Ісмаїла Ганії стане найгучнішою смертю політичного діяча ХАМАС від початку конфлікту в Газі — WSJ

Смерть Ганії може означати новий етап конфлікту в Газі.

Політичний лідер ХАМАСу Ісмаїл Ганія став мішенню для замаху і був убитий в столиці Ірану, Тегерані, заявив сьогодні Корпус вартових ісламської революції (КВІР) країни. КВІР повідомив, що все ще розслідує причини інциденту. ХАМАС підтвердив смерть Ганії, заявивши, що лідер був убитий Ізраїлем після того, як 30 липня відвідав церемонію інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіана, зазначає The Wall Street Journal.

Повідомлення про смерть Ганії з'явилося всього через кілька годин після того, як Ізраїль заявив, що вбив високопоставленого лідера "Хезболли" в Бейруті — удар, який вже загрожував подальшим поширенням війни в Газі за межі Сектора Гази на весь Близький Схід.

"Смерть Ганії буде розглядатися як велика перемога прем'єр-міністра Ізраїля Беньяміна Нетаньягу, який пообіцяв знищити лідерів ХАМАСу за теракти 7 жовтня, в результаті яких, згідно з даними Ізраїля, загинули 1200 осіб і 250 були взяті в заручники", — пише газета.

Ганія був важливою особою, що приймає рішення і його смерть, ймовірно, ускладнить делікатні переговори про припинення вогню, що відбуваються за посередництва арабських країн. Крім того, смерть Ганії може означати новий етап конфлікту в Газі, який вже є найкривавішим за всю історію між Ізраїлем і палестинцями, а напруженість у відносинах між Ізраїлем і союзником ХАМАСу, "Хезболлою", зросла.

Читайте також: Туреччина може увійти в Ізраїль, щоб допомогти палестинцям – Ердоган

Раніше ми повідомляли, що МЗС Китаю засудило вбивство Ганії. Речник дипломатичного відомства Лінь Цзянь додав, що це може призвести до подальшої нестабільності в регіоні.