UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трофейний годинник Гітлера продали за 1,1 мільйона, сукню Єви Браун виставили на аукціон

У відкритому листі, підписаному 34 єврейськими лідерами, продаж назвали «огидним» і закликали зняти нацистські речі з аукціону.

На аукціоні в США годинник, який, як стверджується, належав нацистському лідеру Адольфу Гітлеру, продали за 1,1 мільйона доларів. На годиннику Huber, проданому анонімному учаснику торгів, зображена свастика та вигравірувані ініціали AH. Єврейські лідери засудили аукціон перед продажем на Alexander Historical Auctions у Меріленді. Однак аукціонний дім, який раніше продавав нацистські пам’ятні речі, заявив німецьким ЗМІ, що його метою було зберегти історію, пише BBC.

Адольф Гітлер очолював нацистську Німеччину між 1933 і 1945 роками, організувавши систематичні вбивства 11 мільйонів людей, шість мільйонів з яких були вбиті через те, що були євреями.

У каталозі годинника зазначено, що його, можливо, подарували нацистському лідеру на день народження в 1933 році, коли він став канцлером Німеччини.

Читайте також: Лавров згадав Гітлера, говорячи про Зеленського: Ізраїль назвав ці слова непробачними

Оцінка аукціонного дому свідчить, що годинник взяли як трофей, коли близько 30 французьких солдатів штурмували Бергхоф, гірське місце відступу Гітлера в травні 1945 року.

Тоді вважалося, що годинник перепродали і він передавався через кілька поколінь дотепер.

Інші предмети на аукціоні включали сукню, яка належала дружині Гітлера, Єві Браун, фотографії нацистських чиновників з автографами та жовту тканинну зірку Давида зі словом «єврей». Під час Голокосту нацисти змусили євреїв носити жовті ідентифікатори як нарукавні пов’язки або значки з наміром ізолювати та переслідувати.

У відкритому листі, підписаному 34 єврейськими лідерами, продаж назвали «огидним» і закликали зняти нацистські речі з аукціону.

Рабин Менахем Марголін, голова Європейської єврейської асоціації, сказав, що ця операція дала «допомогу тим, хто ідеалізує те, що відстоювала нацистська партія».

«Хоча очевидно, що уроки історії потрібно засвоїти — а законним нацистським артефактам дійсно місце в музеях або вищих навчальних закладах — речам, які ви продаєте, явно ні», — написав він.

Читайте також: Радниця Орбана подала у відставку через його нацистську заяву

У розмові з німецькою пресою перед розпродажем в Alexander Historical Auctions заявили, що їх метою є збереження історії, і що більшість проданих предметів зберігаються в приватних колекціях або передані музеям Голокосту.

«Незалежно від того, хороша чи погана історія, її потрібно зберегти», — сказала Deutsche Welle старший віце-президент Мінді Грінстайн. «Якщо ти знищиш історію, то не буде доказів того, що це сталося».

Документи, надані аукціонним домом, стверджують, що інституція не може надати доказів того, що Гітлер дійсно носив вищезгаданий годинник. Експертиза, проведена незалежним спеціалістом, показала, що вона, «ймовірно», належить йому.

Читайте також: "Як нацисти 75 років тому": окупанти вивезли з музеїв Маріуполя всі цінні експонати

Незважаючи на те, що вартість годинника перевищила 1 мільйон доларів, він не досяг оцінки аукціонного дому від 2 до 4 мільйонів доларів.