UA / RU
Підтримати ZN.ua

Три чиновники Трампа подали у відставку

Здебільшого це представники сектору нацбезпеки.

На фоні протестів у Вашингтоні у відставку подали три топ-чиновники з оточення президента Дональда Трампа, повідомляють CNN та Reuters.

Зазначається, що мова йде про радника президента з нацбезпеки Метью Поттінгера, це ж стосується і його заступника. 

Наразі через реакцію Трампа на прорив Капітолію подати у відставку думають також радник з питань національної безпеки Роберт О’Браєн та заступник керівника апарату Білого дому Кріс Лідделл. 

У відставку також подала заступниця апарату першої леді Стефані Грішем. Джерела видання зазначають, що насилля в Капітолії стало для неї "останньою краплею". 

Також у відставку подала соціальна секретарка Білого дому Ріки Нікета.

Читайте також: Прорив Капітолію: зі заявами виступили експрезиденти США

У Вашингтоні прихильники Дональда Трампа вийшли на протести проти результатів президентських виборів, на яких переміг демократ Джо Байден. Під час акції протесту відбулися сутички з правоохоронцями.

Пізніше невідомі змогли прорватися через правоохоронців до будівлі Капітолію, де парламент США повинен затвердити результати президентських виборів. Через інцидент засідання довелося призупинити, а будівлю Конгресу закрили на вхід і вихід. Заззначимо, що до того, як прихильники Трампа увірвалися в Капітолій парламентарії встигли затвердити тільки 2% голосів виборців.

В результаті протестів чотири людини загинули. Крім того, поліція затримала понад 50 осіб.

Своєю чергою Дональд Трамп розпорядився відправити військовослужбовців Національної гвардії США  Капітолій, куди прорвалися його прихильники, які зірвали оголошення результатів виборів.

Противник Трампа на виборах Джо Байден назвав те, що відбувається спробою заколоту і "нападом на демократію".

Прихильники Трампа зібралися біля будівлі Капітолію, де Сенат США повинен був затвердити результати виборів президента. Особисто Трамп напередодні закликав їх вийти на вулиці. А вже згодом заявляв, що ні за що не віддасть перемогу Байдену і буде битися до кінця. До цього він обіцяв влаштувати пекельну битву за Білий дім.

6 січня у Вашингтоні розпочалася демонстрація прихильників Трампа. Багато з них щиро переконані, що фальсифікація результатів голосування допомогла Байдену перемогти на виборах. Значний відсоток прихильників Трампа, черпаючи інформацію з соцмереж і ультраправих сайтів, не вірять і в небезпеку вірусу COVID-19. Як же вийшло, що Америку захлеснула хвиля дезінформації? Читайте в статті Анни Бродські-Кроткіної«Велика брехня».

Більше про події у Вашингтоні читайте в спецтемі ZN.UA «Протести прихильників Трампа».