UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трастові фонди НАТО отримали додаткові кошти для допомоги Україні

Зокрема, додаткове фінансування виділять Норвегія, Німеччина і Чехія.

Ряд країн Північноатлантичного Альянсу заявив про рішення виділити додаткові кошти для трастових фондів, у рамках яких надається практична допомога Україні, у вівторок, 18 грудня, під час спілкування з журналістами у штаб-квартирі Альянсу за підсумками засідання Комісії Україна-НАТО на рівні послів розповіла віце-прем'єр-міністр України Іванна Клімпуш-Цинцадзе, повідомляє Укрінформ.

"Ми окремо зустрілися з послами тих країн, які є лідерами у трастових фондах. У мене є чудові новини, якими ми можемо бути дуже задоволені. Кілька країн оголосили буквально сьогодні про те, що вони додають або у наші програми, або трастові фонди додаткові ресурси", - зазначила Іванна Клімпуш-Цинцадзе.

Так, Норвегія додатково надасть 140 тисяч євро для програми професійного розвитку НАТО, де лідером є Великобританія. Україна, за словами віце-прем'єра, продемонструвала ефективне використання цього інструменту для підготовки службовців у різних міністерствах для роботи над тією ж Річною національною програмою співпраці з НАТО.

Міністр оборони Чеської Республіки підписав листа про виділення додаткових коштів для трастового фонду з логістики.

Німеччина підтвердила, що зробить додатковий внесок у трастовий фонд медичної реабілітації українських військовослужбовців, де лідером є Болгарія.

"Це означає, що трастовий фонд буде наповнений більше ніж на 100 відсотків, і ми зможемо додатково лікувати наших воїнів, які потребують допомоги, у країнах-партнерах, у країнах-членах Альянсу, і також зосередити зусилля на подальшу розвитку системного медичного лікування і реабілітації всередині країни", - зазначила віце-прем'єр.

Нагадаємо, 14 грудня Україна та НАТО підписали імплементаційну угоду щодо знешкодження вибухонебезпечних предметів і протидії саморобним вибуховим пристроям, повідомила прес-служба українського Міністерства оборони. Тепер можливо розпочати практичну фазу створення відповідного Трастового фонду Північноатлантичного альянсу, який створили для допомоги України.