UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Трансатлантичний союз повернувся": Байден нагадав, що напад на одного члена НАТО означає напад на всіх

Він нагадав про прихильність до п'ятої статті статуту НАТО

Президент США Джо Байден заявив союзникам, що Америка повернулася, а партнерство між Європою та Сполученими Штатами має залишатися наріжним каменем всього, чого вони хочуть добитися у 21 столітті.

"Америка повернулася. Трансатлантичний союз повернувся. І ми не озираємося назад, а дивимося вперед усі разом... Партнерство між Європою та США, на мій погляд, має залишатися наріжним каменем всього, чого ми хочемо досягти у 21 столітті. Точно так, як ми це зробили у 20 столітті", - сказав Байден під час виступу на спеціальній сесії Мюнхенській конференції з безпеки в п'ятницю.

Він нагадав, що світова динаміка змістилася, а нові кризи вимагають напруженої роботи союзників.

"Ми не можемо зосередитися лише на конкуренції між країнами, які загрожують розколоти світ. І не лише на глобальних викликах, які загрожують втопити всіх нас разом, якщо ми не зможемо співпрацювати. Ми повинні зробити і те, і інше. Працювати в тісному контакті з нашими союзниками і партнерами", - додав американський президент.

США будуть тісно співпрацювати з партнерами по ЄС, зі столицями від Рима до Риги, щоб протистояти спільним викликам, з якими вони стикаються, сказав він.

"Ми продовжуємо підтримувати цілі Європи. США повністю віддані нашому союзу з НАТО. І я вітаю, що Європа збільшує інвестиції в військові можливості, які дозволили нам забезпечити нашу загальну оборону. Ми будемо дотримуватися статті 5. Це гарантія того, що напад на одного - це напад на всіх. Це наше непохитне полотно. І єдиний раз ми зверталися до статті 5 після того, як США були атаковані 11 вересня. Ви, наші союзники, стали разом з нами, щоб битися з Аль-Каїдою", - підкреслив Байден.