UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп звинуватив лідера руху Black Lives Matter у спробі державного перевороту

Трамп відреагував на заяву засновника руху BLM в Нью-Йорку Хока Ньюсома.

Глава Білого дому Дональд Трамп заявив, що керівництво руху Black Lives Matter (BLM), що перекладається як "Життя чорних має значення", підбурює до зради і державного перевороту. Про це президент США повідомив в Twitter.

"Лідер руху Black Lives Matter заявляє:" Якщо США не дадуть нам того, чого ми хочемо, тоді ми випалимо цю систему і замінимо її ". Це зрада, заколот, державний переворот!", - заявив глава Білого дому.

Таким чином Трамп відреагував на заяву засновника руху BLM в Нью-Йорку Хока Ньюсома (Hawk Newsome), яке той оприлюднив напередодні в інтерв'ю телеканалу Fox News. У спілкуванні з провідною Ньюсом додав: "Я можу говорити образно. Я можу говорити буквально. Це питання інтерпретації".

25 травня поліцейські затримали 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. Поліцію викликав господар магазину, який запідозрив, що клієнт заплатив за сигарети фальшивої 20-доларовою банкнотою.

При затриманні офіцер поліції Дерек Шовен тиснув на шию Флойда коліном, чоловік скаржився, що він не може дихати. Флойд помер в реанімації, а відео його затримання потрапило в інтернет.

Вбивство афроамериканця спровокувало масові протести і заворушення.

Детальніше про ситуацію в США, причини наслідки і протестів читайте в статті Олексія Коваля "Американська демократія після смерті Джорджа Флойда" для ZN.UA.