UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп погрожує закрити Конгрес США за порушення карантину

Президента не влаштовує, що конгресмени продовжують збиратися на короткі засідання, під час яких він не може проводити своїх кандидатів на посади.

Президент США Дональд Трамп пригрозив або змусити Конгрес США офіційно припинити свою роботу, або домогтися повернення конгресменів в Капітолій. Трампа дратує, що законодавці продовжують засідання, але не розглядають запропонованих ним кандидатів в суди і на державні посади, повідомляє агентство Reuters.

"Нинішня практика виїзду з міст для проведення фальшивих формальних засідань - це нехтування обов'язками, що американський народ не може собі дозволити під час цієї кризи", - сказав Трамп, виступаючи на щоденній прес-конференції в Білому домі.

Мотивуючи свій намір недотриманням законодавцями карантину, Трамп має на увазі право президента закрити обидві палати Конгресу, якщо вони самі не можуть узгодити дату закриття. Досі в історії США таким правом не користувався жоден глава держави.

Конгресмени покинули Вашингтон і не збираються в Капітолії через карантин, але продовжують, маючи на це формальне право, проводити короткі засідання, які можуть тривати менше хвилини. Під час цих сесій "pro forma" президенту заборонено використовувати свої повноваження для призначення на посади без необхідності попередньо виставляти кандидатів на затвердження Конгресу. Саме ця обставина дратує Трампа, який незадоволений, що деякі запропоновані ним кандидатури очікують затвердження вже кілька місяців.

З точки зору права сумнівно, чи можна трактувати відсутність в Капітолії конгресменів в умовах карантину як їхню нездатність домовитися про дату закриття. Однак Трамп визнає, що його рішення може бути оскаржене в суді і заявляє, що готовий її відстоювати.

На тлі кризи у зв'язку з епідемією коронавіруса в США, де заразилося вже понад 600 тисяч чоловік, загострюються внутрішньополітичні відносини - губернатор штату Нью-Йорк відкрито заявив про готовність не виконувати деякі вказівки президента, губернатори штатів обговорювали проект відновлення економічної діяльності окремо від аналогічного плану уряду у той час як більшість американців вважають, що дії президента у відповідь на поширення інфекції були несвоєчасними.