UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп підписав указ про право США використовувати ресурси Місяця

Американці повинні мати право на проведення комерційних досліджень.

США не визнають Угоду про діяльність держав на Місяці та інших небесних тілах, згідно з яким дослідження супутника є надбанням всього людства, повідомила прес-служба Білого дому.

"Американці повинні мати право вести комерційну дослідження, видобуток і використання ресурсів в космічному просторі у відповідності з чинним законодавством", - йдеться в указі.

При цьому в ньому наголошується, що космос як юридично, так і фізично є "унікальним простором для діяльності людини, і США не розглядають його як загального надбання", тому їх політика повинна бути спрямована на те, щоб стимулювати міжнародну підтримку видобутку і використанню ресурсів у космосі.

зокрема, США не визнають Угода про діяльність держав на Місяці та інших небесних тілах, наголошується в указі.

"У зв'язку з цим держсекретареві слід протидіяти будь-яким спробам з боку будь-якої іншої держави або міжнародної організації трактувати Угода про Місяць як відбиває або яким-небудь іншим чином виражає звичайне міжнародне право", - йдеться в документі.

В Угоді про діяльність держав на Місяці та інших небесних тілах, прийнятому резолюцією Генасамблеї ООН у грудні 1979 року, стверджується, що дослідження і використання супутника є надбанням всього людства і здійснюється в інтересах усіх країн світу. Держави, які займаються дослідженням Місяця, повинні керуватися принципами співробітництва і взаємодопомоги.

"Місяць не підлягає національному присвоєнню ні шляхом проголошення на неї суверенітету, ні шляхом використання або окупації, ні будь-якими іншими засобами", - підкреслюється в угоді.

Трамп зажадав будь-якою ціною відправити американців на Місяць у березні 2019 року, виділивши на виконання наказу NASA п'ять років. Після цього відомство оголосило про космічній програмі "Артеміда", що складається з двох етапів - висадки екіпажу з першою жінкою на Місяці і польотів на супутник із створенням на ньому інфраструктури. На цей проект Трамп пообіцяв виділити NASA додаткові ,6 млрд. У вересні того ж року приєдналася до програми Австралія.

На початку лютого Трамп попросив у конгресу виділити гроші на програму пілотованих польотів на Марс і Місяць. Це необхідно для того, щоб "наступним чоловіком і першою жінкою на Місяці стали американські астронавти і ...> щоб Америка була першою країною, яка встановить свій прапор на Марсі", заявив він.

Як повідомлялося раніше, президент США Дональд Трамп заявив, відповідаючи на питання журналістів, що скорочення видобутку нафти у США не викликано домовленістю з ОПЕК.