UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп підписав указ про дозвіл санкцій щодо посадових осіб Міжнародного кримінального суду

Трамп підписав указ про дозвіл санкцій щодо посадових осіб Міжнародного кримінального суду, які беруть участь у розслідуваннях, які США вважають незаконними або несанкціонованими.

Трамп уповноважив держсекретаря Майка Помпео за погодженням з міністром фінансів Стівеном Мнучіним заморожувати в США активи співробітників Міжнародного кримінального суду (МКС), які беруть участь в розслідуванні, а також забороняти їм в'їзд на територію США, повідомляє Bloomberg.

Високопоставлений представник адміністрації Трампа заявив, що розслідування МКС "ініційовано організацією з сумнівною репутацією", і звинуватив Росію в співучасті.

"У нас є підстави вважати, що на вищих рівнях прокуратури МКС існує корупція, що ставить під сумнів неупередженість цього розслідування відносно американських військових. Ми стурбовані тим, що Росія може маніпулювати МКС, заохочуючи звинувачення проти американських військових", - сказав представник США.

Генпрокурор США Вільям Бар заявив, що Мін'юст США володіє істотною і гідною довіри інформацією про корупцію в Міжнародному кримінальному суді і веде розслідування.

Вільям Бар засуджує Міжнародний кримінальний суд як інструмент "непідзвітних міжнародних еліт".

За його словами, "цей інститут (МКС) на практиці навряд чи став чимось більшим, ніж політичним інструментом..., що використовується для маніпуляції зовнішньою політикою демократичних суверенних країн, у тому числі США".

За словами генпрокурора, США проведуть розслідування діяльності МКС, і, "якщо вдасться, притягнути винних до відповідальності".

Також він заявив, що оголошені сьогодні заходи "є важливим першим кроком до залучення МКС до відповідальності ... за порушення суверенітету Сполучених Штатів".

Читайте також: За 20 років роботи Міжнародний кримінальний суд виніс всього три вироки і витратив 1,5 млрд євро

Раніше повідомлялося, що українські правозахисники і прокуратура готують повідомлення до МКС через пропаганду серед кримських дітей служби у армії РФ. За словами правозахисників, дуже важливо документувати факти порушення Росією міжнародних норм.