UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп офіційно оголосив про намір призначити шефом Пентагону Джеймса Меттіса

Генерал Меттіс на прізвисько "Скажений пес" - "один з найбільш ефективних генералів у США за багато-багато десятиліть", вважає Дональд Трамп.

Обраний президент США Дональд Трамп офіційно оголосив про намір призначити генерала морської піхоти у відставці Джеймса Меттіса міністром оборони.

"Для того, щоб досягти успіху в нашій військової стратегії, нам потрібен правильний чоловік, який очолить міністерство оборони нашої країни. Це вірно? І тому я з гордістю сьогодні офіційно оголошую про свій намір призначити генерала Джеймса Меттіса, "шаленого пса", на пост міністра оборони США", - заявив Трамп, виступаючи у вівторок увечері за місцевим часом в американському штаті Північна Кароліна.

Трамп вважає, що Меттіс - "один з найбільш ефективних генералів у США за багато-багато десятиліть".

"Під його керівництвом ми перебудуємо нашу військову політику і альянси, знищимо тероризм і будемо протистояти нашим ворогам, зробимо Америку знову безпечною", - підкреслив Трамп.

Меттіс почав свою кар'єру на початку 1970-х років. Брав участь у бойових діях в рамках операції "Буря в пустелі" в 1991 році, а також брав участь в операції в Афганістані проти талібів "Непохитна свобода", яку США почали після терактів у США у 2001 році. Потім Дж.Меттіс взяв участь у вторгненні в Ірак в 2003 році і був учасником широко відомої битви за Фаллуджу в 2004 році.

Прізвисько "шалений пес" генерал отримав за своє непримиренне ставлення до ісламським екстремістам. На його рахунку безліч неоднозначних і висловлювань.

Кандидатури на посаду міністрів повинні бути затверджені Сенатом, однак у випадку з Меттісом необхідно додатковий дозвіл, оскільки призначення на пост глави Пентагону можливо не раніше семи років після відставки, тоді як Меттіс пішов зі служби у 2013 році.

Раніше видання The Washington Post повідомляло, що Трамп визначився з майбутнім міністром оборони США. Повідомлялося, що Мэттис має репутацію інтелектуала, популярного лідера, рішучого, але уважного до підлеглих керівника. У нього є прізвисько "Скажений пес" і "Воїн-чернець". Друге пов'язане з тим, що він не був одружений і не має дітей і присвятив все життя армійській службі. Генерал називав збройну агресію Росії проти України "більш серйозною, ніж думають в США і ЄС", заявляв, що метою Путіна є розкол НАТО.