UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп хотів вдарити по ядерних об'єктах в Ірані – NYT

Його відрадили від удару

Президент США Дональд Трамп на нараді в Овальному кабінеті в четвер запитав своїх старших радників, чи є у нього варіанти дій проти ключового ядерного об'єкта Ірану в найближчі тижні, повідомляє газета New York Times.

Нарада відбулася на наступний день після того, як міжнародні інспектори повідомили про значне збільшення запасів ядерних матеріалів в Ірані.

Цілий ряд старших радників відрадили Трампа від військового удару. Радники - включаючи віцепрезидента Майка Пенса, держсекретаря Майка Помпео, виконуючого обов'язки міністра оборони Крістофера Міллера і голови Об'єднаного комітету начальників штабів генерала Марка Міллі, попередили, що удар по об'єктах Ірану може легко перерости в більш масштабний конфлікт в останні тижні президентства Трампа.

Напруженість у відносинах між Іраном і США загострилася після того, як Трамп відмовився від ядерної угоди 2015 року та знову ввів серйозні санкції проти Ірану у 2018 році в рамках кампанії «максимального тиску».

Байден, який був віцепрезидентом при президенті Бараку Обамі, коли була досягнута ядерна угода, пообіцяв приєднатися до угоди, якщо Іран повернеться її його дотримання.