UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп керується зовнішньополітичною стратегією протистояння – експерт

Куба, КНДР і Сирія повернули собі фактичний статус "осі зла".

Американський президент Дональд Трамп виступив з ініціативою припинення нормалізації відносин, розпочатої Бараком Обамою. Однак це не просто чергова спроба перекреслити дії попередньої адміністрації, а також й побудова нової зовнішньополітичної стратегії протистояння. Про це у своїй статті для DT.UA пише експерт Інституту суспільно-економічних досліджень Юлія Курнишова.

Автор нагадує, що США Трампа просувають ідеї більшої відповідальності союзників за регіональні мир і стабільність, а також більшого фінансового і військового внеску в спільну оборону і безпеку. Наполегливість, з якою Трамп повторює ці тези, дозволяє говорити про них як про основу зовнішньополітичної стратегії адміністрації.

І в рамках цієї стратегії Трамп просуває ще одну важливу ідею, додає Курнишова. Американський президент звинуватив кубинський режим в підтримці тероризму в глобальному масштабі, а також в експорті нестабільності у Венесуелу і в продажу зброї КНДР. Звинувачення на адресу Гавани можуть, на перший погляд, здатися натягнутими, виправданими лише бажанням ще більше демонізувати режим Кастро.

Але цей список гріхів Куби вписується в картину світу, яка створюється адміністрацією Трампа як основа зовнішньополітичної стратегії - стратегії конфлікту і протистояння. І для конфронтації Трампу потрібен противник, який повністю виправдує "принциповий реалізм".

На цю роль поки не вдалося протягнути Китай, лише частково затверджена на неї Росія. І тому в зовнішній політиці Трампа з кожним його кроком усе чіткіше простежується його власна "вісь зла", колективний ворог Америки. У цю групу вже включені Іран, КНДР і Сирія. І ось тепер, здається, ще й Куба. Що практично повністю повторює список "осі зла" часів президента Джорджа Буша-молодшого.

Детальніше про припинення нормалізації відносин США з Кубою читайте в статті Юлії Курнишової "Назад, до "осі зла"" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".