UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп дозволив військовий удар по Ірану, а потім скасував рішення – New York Times

Атаку з повітря і моря планували провести перед світанком.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп дозволив американським військовим завдати удару по Ірану у відповідь на знищення безпілотника-розвідника вартістю 130 мільйонів доларів, проте потім відмовився від атаки, пише в п'ятницю газета The New York Times. Спочатку, глава Білого дому схвалив удари по декількох іранських цілях: радіолокаційна станція і ракетні батареї, розповіли газеті джерела, які брали участь в обговоренні удару по Ірану.

Атаку, якщо б вона була остаточно схвалена президентом, завдали б перед світанком у п'ятницю. Такий час обрали для того, щоб мінімізувати ризик можливих втрат серед військових і цивільного населення Ірану.

Газета зазначає, що американські літаки вже були в повітрі, кораблі зайняли позиції, але в цей момент Трамп наказав скасувати стан боєготовності.

Цей удар міг би стати третім ударом Трампа по Близькому Сходу. Перші дві були проведені по цілях у Сирії в 2017 і 2018 роках.

Зараз незрозуміло, чи збираються США в подальшому вдарити по Ірану. Також незрозуміло з чим пов'язане скасування операції, резюмує газета.

Читайте також: У Єврокомісії звинуватили США в ескалації напруженості з Іраном

20 червня Іран збив американський безпілотник. За іранською версією подій, безпілотник RQ-4 Global Hawk був збитий Корпусом вартових ісламської революції в повітряному просторі провінції Хормозган на півдні країни, поблизу Ормузської протоки. Американський чиновник стверджує, що мова йде про безпілотник MQ-4C Triton, який летів над Ормузькою протокою. Представник Центрального командування збройних сил США капітан ВМС Білл Урбан сказав: "Американські літальні апарати сьогодні в іранському повітряному просторі не працювали".

Американські військові заявили, що Іран також намагався збити американський безпілотник минулого тижня.

Напруга між двома країнами посилилася у зв'язку з атаками проти нафтових танкерів у регіоні. 13 червня два танкери були атаковані в Оманській затоці, після чого вони загорілися. З кораблів було евакуйовано 44 людини. Імовірно, при атаці використовувалися міни або торпеди. Державний секретар Майк Помпео поклав відповідальність за напад на танкери на Тегеран. Іран ці звинувачення відкидає.