UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп дозволив відкрити стратегічні запаси нафти на тлі атак на Саудівську Аравію

США спробують стабілізувати ринок нафти, на якому можуть негативно позначитися атаки на саудівські об'єкти.

Президент США Дональд Трамп санкціонував доступ до стратегічних запасів нафти у зв'язку з атаками дронів на нафтопереробні заводи в Саудівській Аравії, що можуть спровокувати стрибок цін на "чорне золото", передає Reuters.

Американський президент пояснив, що дав дозвіл на виділення нафти зі стратегічного резерву для стабілізації ринку, якщо це знадобиться. Трамп запевнив, що США готові виділити нафту в кількості, достатній для збереження забезпеченості ринків нею.

13 вересня безпілотники з вибухівкою атакували низку нафтових об'єктів у Саудівській Аравії. У результаті атаки загорівся найбільший нафтопереробний завод, що належить Saudi Aramco. Пожежі і вибухи фіксувалися і в районі портового міста Даммам (другий за обсягами перевезень) на сході країни.Службам безпеки країни вдалося взяти вогонь під контроль більшу частину нафтовидобутку планується відновити через кілька днів. Відповідальність за атаку взяли на себе близькі до Ірану єменські хусити, тим не менш, США і Саудівська Аравія звинуватили в атаці Іран. Тегеран свою причетність заперечує.