UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп дав Путіну те, чого він хотів - NYT

Американський президент не сказав ні слова критики російському за окупацію Криму і війну проти України.

В той час, як американські ЗМІ сперечаються, чи вдалося Дональду Трампу показати Володимиру Путіну свої рішучі наміри, чи все ж американський лідер потрапив у пастку президента РФ, російська преса сперечається лише над одним: як перекласти слово "tremendous", яким президент США описав зустріч.

Заголовки державних і поодиноких незалежних ЗМІ в Росії перекладають слово як "великий", "видатний" чи "дивовижний". Але якщо відкласти в бік ці відмінності, всі в Москві погоджуються: зустріч була російським тріумфом.

Про це на сторінках лояльного до Демократичної партії видання New York Times пише оглядач Маша Гессен.

Впродовж 17 років свого правління Путін добре знав, чого хоче від відносин з президнетом США. Він хоче, щоб до нього ставилися як до рівного партнера на світовій арені і не ставили питання про його дії всередині Росії чи у так званій "сфері впливу". Попри дружній тон відносин з Джорджем Бушем-молодшим, Путіну ніколи не вдавалося досягти цієї мети. Аж жо тепер.

"Четвертий американський президент на його пам'яті дав йому саме те, чого він хотів: повагу, дружбу і свободу від критики", - йдеться в статті.

Єдиний результат зустрічі - обмежене перемир'я в Сирії - це саме те, чого хотів Путін. Російський президент хтів не просто перемир'я як такого. Він хотів визнання, що США і Росія рівні партнери за столом переговорів щодо війни в Сирії. Він роками улещував, а потім шантажував адміністрацію Барака Обами, вимагаючи, щоб США визнали ключову роль Росії на Близькому Сході. А тепер Трамп дав Путіну значно більше. Він продемонстрував, що Росія і США можуть обговорювати долю Сирії без участі сирійців.

Але ще важливіше те, що Трамп навіть не намагався критикувати Росію за вторгнення в Україну, окупацію Криму і за придушення незгодних всередині РФ. Підбиваючи підсумки зустрічі президентів Держсекретар Рекс Тіллерсон згадав Україну лише тоді, коли говорив, що США призначили спеціального представника, який буде займатися питаннями, пов'язаними з нею. Він ухилився від питань журналістів про Україну і санкції, якими Захід покарав Москву за війну проти сусідньої країни. Оглядач пише, що журналісти під час брифінгу теж чомусь вирішили не добиватися від Тіллерсона відповідей на питання про Україну. Їх більше цікавили подробиці розмови президентів про втручання в американські вибори. І ця тема приносить Путіну велике задоволення, адже вона визнає його політичну силу, яку не обмежують міжнародні кордони.

Гессен зауважує, що ні в підсумках зустрічі, ні в питаннях журналістів, ні в розмові президентів, яка тривала більше двох годин, не було жодних згадок про низку проблем. Зокрема про те, що Росія посилила переслідування незгодних. Минулого місяця, приміром, 1700 людей були арештовані за участь у мирній акції протесту. Не говорили про арешти і утиски опозиціонера Олексія Навального. Про переслідування гомосексуалів у Чечні, де принаймні загибель трьох людей за сексуальну орієнтацію вже підтверджена. Про те, що організаторів вбивства Бориса Нємцова досі не викрито. Про те, що кількість політичних в'язнів у Росії зростає. Серед них - люди, які виходили як на вулиці на мирні акції протесту, так і ті, хто висловлював свою незгоду у соціальних мрежах, а також громадяни України, яких безпідставно звинуватили у "тероризмі".

З 1970-х років російські і радянські лідери зіштовхувалися з питаннями про права людини під час зустрічей з лідерами США. Адміністрація Трампа поклала край цій традиції. В травні Тіллерсон сказав у заяві, що американські економічні і стратегічні інтереси переважають над правами людини. В квітні під час поїздки в Москву він відмовився зустрічатися з правозахисниками всупереч традиції, якій десятки років. Тож не дивно, що Путін і його державні ЗМІ вважають зустріч з Трампом тріумфом.

Нагадаємо, 7 липня на саміті G20 в Гамбурзі відбулася зустріч президентів США і Росії Дональда Трампа і Володимира Путіна. Спочатку планувалося, що переговори займуть 35 хвилин, але вони тривали 2,5 години, через що Путін запізнився на зустріч із прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе.

За результатами зустрічі було досягнуто домовленості про введення режиму припинення вогню у Сирії, проведенні візиту спецпредставника США по Україні Курта Волкера до Москви, а також про створення спільної групи з кібербезпеки.