UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тихановська вимагає від США адресних санкцій

Лідер білоруської опозиції побувала з візитом у Вашингтоні.

Лідер білоруської опозиції у вигнанні Світлана Тихановська заявила у вівторок, що вона попросила лідерів США під час візиту до Вашингтона ввести більш жорсткі санкції щодо бізнесу, сподіваючись відштовхнути їх від Олександра Лукашенка.

На зустрічі в понеділок з держсекретарем Ентоні Блінкеном Тихановська заявила, що надала список компаній, щодо яких, як вона сподівається, Сполучені Штати можуть ввести подальші санкції, передає AFP.

«Ми розуміємо, що тільки самі білоруси можуть привести країну до демократичних перетворень, але ми сподіваємося на активну і несимволічну участь Америки», - заявила Тихановська на круглому столі асоціації кореспондентів Держдепартаменту.

«Президент Байден каже, що світ бореться між автократією і демократією. Таким чином, в даний момент передова лінія цієї боротьби знаходиться в Білорусі. Як поборник демократії США можуть допомогти досягти мети», - сказала вона.

Тихановська зазначила, що сподівається на подальші санкції проти контрольованих державою підприємств в області калійних добрив, нафти, дерева і стали.

Ділові кола будуть змушені «зрозуміти, що Лукашенка більше не існує» і що «вони повинні зробити вибір на користь приєднання до нової прозорої країни».

Вона також закликала покласти край лазівкам в санкціях ЄС, які, за її словами, дозволяють просувати існуючі контракти з міжнародними компаніями.

«Більшість міжнародних підприємств в першу чергу побоюються санкцій США, і навіть загроза нових санкцій - нових європейських санкцій або санкцій США - може вплинути на поведінку Лукашенка», - сказала вона.

Читайте також: Лукашенко видав указ, яким прибрав «Белоруснефть» з концерну, який потрапив під санкції

Раніше повідомлялося про те, що Тихановська зустрілась з президентом України Володимиром Зеленським на конференції про реформи в Україні, яка проходила у Вільнюсі на початку липня. Кабмін України склав список осіб, громадян Білорусі, щодо яких РНБО може ввести санкції.