UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Telegraph: Україні доведеться дозволити Путіну привласнити перемогу, навіть якщо він програє

Можливо потрібно буде піти на грубі компроміси, щоб здобути мир, якого Москва не заслужила, але Київ потребує.

Уряд Великої Британії любить говорити, що Владімір Путін повинен «програти» у війні проти України. І всі повинні вважати його тим, хто програв. Але якщо російський президент постане перед вибором між принизливою поразкою, яка поставить виживання його режиму під питання, і подальшою ескалацією, він може обрати посилення кровопролиття.

Це значний ризик - заганяти в куток ізольованого лідера, який цінує силу понад усе. Особливо, якщо пригадати похмурі путінські натяки на ядерний арсенал, - пише The Telegraph. Україні й Заходу, цілком можливо, доведеться збудувати для нього «золоту драбину», яка б допомогла йому спуститися до миру.

Путін не змириться з публічною поразкою. Тож йому потрібно дати щось, що він зможе представити як перемогу. Він повинен програти, але не повинен здаватися тим, хто програв. Хоча б не в Росії. Але без припинення вогню про щось таке не може бути жодних домовленостей. А будь-яка угода про мир повинна бути погоджена й підтримана Україною.

Не повинно бути жодного відчуття, ніби українське майбутнє визначають «іноземні держави такі як США». Це лише дозволить Путіну звинувачувати Володимира Зеленського в тому, що він маріонетка Заходу. Видання нагадує, що була інформація про низку російських спроб вбити Зеленського. Тож український президент повинен залишатися в безпеці, щоб у мирної угоди був хоч якийсь шанс.

Чим довше запеклий спротив українців буде стримувати російських загарбників, тим більший вплив на болючих і складних переговорах з Москвою буде в українського лідера.

Фіговий листок для Путіна

Зеленський натякнув на те, що у вихідні перспективи миру покращилися. Українські й російські чиновники почали обмінюватися «конкретними пропозиціями». При цьому, Зеленський закликав Путіна зустрітися з ним особисто в Єрусалимі для переговорів про мир. Що може Україна запропонувати Росії в якості фігового листка для її президента?

Одним з виправдань для російського вторгнення стало розширення НАТО на схід. Київ може пообіцяти залишитись нейтральним, як Австрія в 1955 році, відмовившись від своїх перспектив приєднатися до альянсу, якими б вони не були. Україна також подала заявку на вступ в ЄС. Цією амбіцією пожертвувати важче, оскільки українці помирали за спробу добитися її втілення.

Інші нейтральні країни, такі як Фінляндія, Швеція й Австрія, входять в ЄС. Але отримання членства - це складний і дуже технічний процес, який деякі уряди не хочуть прискорювати для України. Видання пропонує знайти хитрість, яка б дозволила посилити економічні відносини Києва з ЄС без негайного надання повноцінного членства, при цьому продовжуючи говорити про підтримку українських європейських амбіцій.

Україна могла б вступити в Європейську економічну зону, до якої входять також такі країни, як Норвегія й Ісландія. Вони не мають членства в ЄС, але користуються повним доступом до спільного ринку. Великою проблемою залишиться питання Криму, Донецьку і Луганська, які Росія окупувала в 2014 році. Москва говорить, що визнання півострова частиною РФ, а також надання автономного статусу окупованим районам на Донбасі може допомогти закінчити війну. Але це б надто дорого коштувало Зеленському. Крім того, російські маріонетки отримали б так завеликий вплив на українську політику.

Навіть якщо питання Криму вдалося б хоча б тимчасово владнати, повна відмова від всієї території Донецької і Луганської областей - це занадто. Однак, можливо, вмовити Росію погодитися на компромісне рішення, яке б потенційно могло б включати введення міжнародних миротворців. Захід може запропонувати скасування певних санкцій, щоб заохотити Москву дотримуватися мирної угоди.

Зняття безпрецедентних обмежень повинно бути дозованим й тісно прив’язаним до виконання домовленостей з боку Москви. Ризик, що Путін може наважитися на нове вторгнення, збережеться. Тиск не так і легко скасувати. Але були прецеденти, коли санкції проти Ірану після підписання угоди щодо ядерної програми поступово пом’якшували за хорошу поведінку. Цілком можливо, що доведеться піти на грубі й незадовільні компроміси, щоб добитися миру, якого Путін не заслужив, але Україна потребує.