UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Guardian прогнозує, чи зможе Трамп створити власну політичну партію

Швидше за все, не варто чекати на гучне «політичне повернення» Трампа.

У середу Дональд Трамп став колишнім президентом США після інавгурації свого наступника Джо Байдена. Після усіх заяв Трампа про сфальсифіковані вибори, Байден все-таки склав присягу і воля американців нарешті була виконана. Але покидаючи Вашингтон, Трамп натякнув на те, що він повернеться. Його заява прозвучала як попередження, пише британська газета The Guardian.

Можливо те, що Трамп втратив посаду президента не означатиме повне зникнення Трампа з поля зору. Незабаром Сенат вирішить питання з процесом імпічменту Трампа. Настане 2022 рік, але привид закликів Трампа до повстань залишиться. Окрім цього, бренд «Трамп» відіграватиме велику роль у конкурсах на вибір кандидатів у президенти 2024 року.

З'явилися повідомлення про те, що Трамп планує створити власну політичну партію. Найбільш завзяті прихильники Трампа цілком можуть підтримати таку ініціативу. Він все ще залишається популярним серед частини американців.

Навіть попри штурм Капітолію та звинувачення Трампа у закликах до насильства, сім з восьми республіканців підтримують його, згідно з недавнім опитуванням NBC. Окрім цього, у Трампа були високі шанси стати кандидатом у президенти США від Республіканської партії 2024 року.

На цьому тлі республіканський лідер Мітч Макконнелл грає з вогнем, підтримуючи можливість засудження Трампа в Сенаті. Якщо Сенат підтримає імпічмент Трампа, частина республіканців може покинути партію.

Проте ймовірність того, що Трамп насправді вийде з Республіканської партії, сумнівна. Екс-президент, швидше за все, використовує погрози про створення нової партії, щоб залякати республіканське керівництво.

Але існує ймовірність, що це залякування спрацює і що Трамп є більш популярним серед Республіканської партії, ніж здається. При цьому, на даний момент близькі до найближчого оточення Трампа та «ветерани» Республіканського Білого дому роблять ставку на те, що колишній президент не буде створювати нову партію. Можливо, Трамп і не збирався цього робити взагалі.

Ймовірно, він просто "натякнув" на те, що знову планує спробувати балотуватися в президенти США. Мотивація Трампа полягає в тому, щоб "не дати маркетинговій можливості зникнути даремно", а також це стосується і помсти.

Ображений Трамп, швидше за все, розпалить полум'я внутрішньої опозиції серед ворогів-республіканців. Наприклад, представниця республіканців Ліз Чейні, штат Вайомінг, відверта прихильниця імпічменту, вже зіштовхнулася з критикою. Попри те, що нещодавно колишні губернатори та судді штату Вайомінг хвалили Чейні за її "мужність", жоден з чинних обранців штату не виступив на її захист. Насправді республіканський комітет округу проголосував за її осуд. До того ж, є ймовірність, що засудження Трампа Сенатом, провалиться.

Зазираючи у майбутнє, важко спрогнозувати подальші політичні кроки Трампа. Його дії, швидше за все, "залежатимуть від того, як складеться ситуація з імпічментом, і від того, як сильно він образиться на свою партію".

Але навіть якщо Дональд Трамп врешті-решт омине наступні передвиборчі перегони, його син Дональд Трамп-молодший також може спробувати продемонструвати свої політичні амбіції – він син Трампа з реальними політичними можливостями, і його зв'язок з базою партії є суттєвим.

Ідея «династичної політики», здається, прижилася серед Трампа та його прихильників. Навіть перебуваючи не в центрі політики Трамп матиме величезний вплив, резюмує видання.

Читайте також: Перший день після президентства Трамп присвятив грі у гольф

Джо Байден склав присягу президента США і офіційно став 46-м лідером Сполучених Штатів. На церемонії інавгурації Байдена до присяги привів головний суддя Верховного суду Джон Робертс на Західному фронті Капітолію.

Перед цим присягу віцепрезидента США прийняла Камала Гарріс, яка стала першою в історії США жінкою на цій посаді.

Про те, які виклики стоять перед Джо Байденом та його командою, читайте у свіжій статті Олега Шамшура "Гіркий присмак перемоги на фоні великих очікувань".